вторник, 22 февруари 2022 г.

Ужасени майки: В сливенската болница връзват децата, плачат и се давят!

 

В педиатрията на Областната сливенска болница масово връзват децата. За това сигнализираха майки. С клипове и кадри майките показват как в лечебното заведение невръстни пациенти са оставяни сами, вързани денонощно. Ръководството на болничното заведение заявиха, че започват проверка, предава btvnovinite.bg.
„Децата се връзват, за да се предпазят от наранявания на абоката, ясно е, че няма как при тях да има някой по 24 часа“, казва Мария Георгиева – една от майките, които подават сигнала.

„Тук обаче говорим и за отношение. Имаше едно бебенце на три месеца със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше. На момичето, което лежеше в другата стая, също му  направи впечатление.

Излязохме в коридора, искахме да помогнем на това дете, да го вдигнем и да го потупаме, но нямаше как, като беше вързано и освен това се карат като влизаме вътре. Решихме да се обърнем към медицинско лице. Намерихме една сестра, а реакцията ѝ беше недоволство. Влезе вътре и затвори вратата, за да не се чува ревът на бебето“, споделя с ужас майката.

Друга майка споделя: „Бяха вързани, краченцата им, ръчичките – нямаха възможност да помръдват изобщо. Като попитах защо са вързани, ми казаха, че уж да не се наранят, да не се ударят.

Вързани са с бинт и ги оставят, не ги хранят, главно за да не се налага да ги подсушават. По цяла нощ плачат,  на човек му се свива сърцето като ги погледне“, разказва жената.

Разтревожената майка е снимала клипове, които показва. Често влизала в стаите, притеснена за състоянието на бебетата. Признава, че дълго време обмисляла дали да подаде сигнал, но близките ѝ я разубедили.

Директорът на болницата д-р Васислав Петров заяви, че ще проучи какви са сигналите и ще се запознае с всички гледни точки. „Получих сигнал от майка, която е лежала с детето си в педиатрията за това, че бебетата са връзвани в креватчетата си и разпоредих проверка“, посочи той. По думите му има подобна практика, но тя се нарича фиксиране и се използва за ограничен период от време, когато бебетата са сами.

В студиото на „Тази сутрин“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че след видяното очаква здравният министър да разпореди проверка.

Новините от днес и със задна дата