неделя, 20 февруари 2022 г.

Украинската армия обстрелвала Донбас с български гранатомети

  

                     Снимката е илюстративна

При обстрела срещу Донецката народна република украинската армия е използвала произведени в България гранатомети. Това предаде ТАСС, като цитира говорителя на народната милиция на непризнатата република. Очевидци съобщиха за агенция Ройтерс за множество експлозии, отекващи в центъра на град Донецк.

В цитираното от ТАСС съобщение на народната милиция в Донецк се посочва, че при обстрела на селището Зайцево са използвани 30-милиметрови снаряди RHV-HEF от автоматичен гранатомет, произведен в българския завод "Арсенал".

"Този факт нагледно потвърждава как Западът снабдява Украйна със смъртоносно оръжие, с помощта на което се унищожават мирните жители на републиките в Донбас", пише в текста на съобщението.

От ведомството допълват, че ситуацията на линията на съприкосновение остава критична, украинските военни продължават да обстрелват цивилна инфраструктура и животоподдържащи съоръжения на ДНР. От началото на текущото денонощие украинската страна е откривала огън по територията на ДНСР 29 пъти. Общо на територията на ДНР са изстреляни над 425 снаряда, мини и гранати, посочват още от народната милиция на непризнатата република.

"Продължаващите доставки на съвременни оръжия и боеприпаси в Украйна от страна на НАТО-вските държави подтикват Киев към военно решение на проблема в Донбас", каза руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Емнюел Макрон. Според Путин ескалацията се дължи на провокации на украинските силови структури. По думите му това води до страдания на мирните жители на непризнатите републики, които се налага да бъдат евакуирани в Русия, за да бъдат спасени.

До момента около 40 000 души от Донбас са пристигнали на руска територия. В граничещите с Украйна Ростовска и Воронежска е въведен режим на извънредна ситуация. Разгърнати са десетки пунктове за временно настаняване. Общо 30 региона в Русия са изразили готовност да приютят жители на непризнатите Донецка и Луганска република в Украйна.

Новините от днес и със задна дата