неделя, 20 февруари 2022 г.

Откриха мъртъв един от изчезналите пътници при пожара на ферибота

  

Гръцки пожарникари са открили мъртъв пътник, обявен за изчезнал при пожара на италианския ферибот, предаде Ройтерс, като се позовава на изявление на пожарникарите.

Засега не е известна националността на загиналия.

Гръцките власти продължават издирването на още живи шофьори от ферибота до остров Курфу. Екип от спасители е на ферибота. Надежда им даде спасеният по-рано днес белоруски гражданин. Близките на изчезналите пътници също са на пристанището.

Пожарникарите вече няколко дни опитват да овладеят пожара. Полагат се усилия за охлаждане кораба. Огнеборците се опитват да достигнат до части на кораба, където е загасен пожарът. Голяма е надеждата да открият още живи пътници.

Спасеният тази сутрин шофьор посочи на властите от къде е чувал разговор на хора преди да излезе на палубата.

"Според информацията, има един незасегнат етаж от ферибота, където има автомобили и където вероятно все още могат да бъдат открити хора. МВнР и МВР вече са в контакт с близките на издирваните лица. Нашият консул в Солун до последно е бил на място с българските граждани. Голяма част от тях вече се прибраха", каза по-рано министърът на външните работи Теодора Генчовска.

Корабът беше успешно изтеглен в залив до остров Корфу, за да не потъне. В гаражите на ферибота, поради висока температура и токсичен въздух, не се допускат спасители. Продължава гасенето на малки огнища, които тлеят в затворените помещения на кораба.

През изминалата нощ част от българите, оцелели при пожара на ферибота "Юрофери Олимпия" в Йонийско море, се върнаха у нас. Някои от тях пристигнаха в Петрич, София и Пазарджик, 12 души се прибраха в Пловдив.

Днес се очаква нова група от български граждани, спасени от запалилия се ферибот в Йонийско море, да се прибере в България. Друга група от 25 българи, които са в добро здраве, са заминали за Италия. Интубираният български гражданин, който е в болница, вече е в стабилно състояние.

На италианския ферибот "Юрофери Олимпия", отплавал на 18 февруари от пристанището в Игуменица с дестинация Италия, възникна пожар. 281 от общо 292-ма пътници бяха спасени. Общо 9 души все още са в неизвестност. 7 от тях са българи. 

Новините от днес и със задна дата