петък, 4 февруари 2022 г.

Кирил Петков и Иван Гешев обсъдиха диалога между съдебната и изпълнителната власт

  

Премиерът Кирил Петков и главният прокурор Иван Гешев проведоха работна среща в сградата на Министерски съвет, на която обсъдиха редица въпроси, свързани със съдебната реформа и нуждата от конструктивен диалог между изпълнителната и съдебната власт, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинител №1 акцентира върху нуждата от конструктивен диалог между съдебната и изпълнителната власт и подобряване на взаимодействието между правоприлагащите институции в рамките на техните законови правомощия. Иван Гешев изтъкна, че в интерес на българските граждани е държавните органи, чието правомощие е противодействието срещу престъпността и корупцията, да работят в синхрон и доверие, като това става при спазване на процесуалния ред.

Главният прокурор подчерта водещата роля на българската прокуратура в неутрализирането и недопускането на зловредно чуждестранно влияние на територията на страната, засягащо и интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО. 

Гешев увери министър-председателя и в ангажираността на прокуратурата да допринесе за продължаване на съдебната реформа. Той потвърди готовността на прокурорите и следователите да участват активно в дискусиите по актуализиране на законодателството и Конституцията на страната, с оглед изпълнение на препоръките, залегнали в хоризонталния механизъм на Европейския съюз за върховенство на правото.

Главният прокурор отбеляза, че за осигуряването на бързо, ефективно и качествено правосъдие, е нужна всеобхватна реформа на съдебната система, в т.ч. и привеждането на наказателно-правната уредба в съответствие със съвременните предизвикателства.

Новините от днес и със задна дата