вторник, 22 февруари 2022 г.

Османи: Поискахме подписване на документ, който да затвори всички отворени въпроси с България

  

                                      Снимка: БТА

Република Северна Македония е поискала разговорите по отворените въпроси с България да завършат с подписването на всеобхватен документ (протокол), който ще затвори веднъж завинаги отворените въпроси и всички елементи, които са важни за двете държави, ще бъдат описани там, каза в интервю за македонската телевизия Телма министърът на външните работи Буяр Османи.

"Подписването на такъв протокол не означава, че променяме позициите си, а че ги правим по-силни", каза Османи.

Той повтори, че преговорите са в чувствителна фаза и в тях македонската държава се придържа към държавните позиции на страната. Според него 2021 година не е била изпусната, защото първоначално българските искания не били съвсем ясни, но благодарение на честите срещи те са изяснени и вече са сложени в един политически пакет, по който сега се разговаря.

"Разговаряме за политическия пакет на основата на предложенията на Португалия. Имаме активен преговорен процес- експерти-политици-експерти, за да можем да обхванем всички въпроси през различен ъгъл. За езика няма да се направи никаква отстъпка", отново уточни Османи, отказвайки да каже каква е позицията на България по отношение на това условие на македонската страна, защото "преговорите продължават".

"Има условие да се запазят важните позиции и на двете страни. Не мога да гарантирам, че ще успеем, но трябва да направим опит, защото времето не е нито с нас, нито с България. Ако не успеем, ще продължим да търсим решение.", каза Османи.

Той повтори, че целият спор е заради оспорването от страна на България на преговорната рамка заради проблема с формулировката на езика и прилагането на Договора за добросъседство от 2017 г., което включва исторически въпроси, езика на омразата, въпроса за реабилитацията на жертвите на комунизма и въпроса за включването на българската общност в Конституцията, което блокира преговорния процес.

По-рано днес в социалните мрежи бившият вицепремиер по европейските въпроси и бивш външен министър Никола Димитров, по повод думите на българския премиер Кирил Петков пред "Юроактив", че ще внесат съвместно предложение с македонския премиер до ЕК и тя да бъде гарант за влизането на българите в конституцията на Република Северна Македония, написа: "Българите ще влязат в македонската конституция по време на преговорите с ЕС. Значи ние самите настояваме българското искане да стане европейско".

Новините от днес и със задна дата