вторник, 22 февруари 2022 г.

Бойко Борисов, Петков и Генчовска осъдиха Путин за признаването на ДНР и ЛНР в социалните мрежи

  

България осъжда решението на руския президент да признае Донецка и Луганска области за независими. Това написа на английски език премиерът Кирил Петков в своя профил в социалната мрежа Twitter.

"Подкрепяме териториалната цялост на Украйна, в нейните международно признати граници. Международното право трябва да бъде спазвано. В Европейският съюз ще продължим да говорим в един глас в негова защита", декларира още Петков.

"Признаването на сепаратистките райони Луганск и Донецк е крещящо нарушение на международното право и подкопава европейската сигурност", заяви и външната министърка Теодора Генчовска отново в Twitter. Подобна ескалация изисква единен и решителен отговор. Изкривяването на историята е недопустимо. Ние сме с Украйна, заявява министър Генчовска.

"Подобна ескалация изисква единен и решителен отговор. Изкривяването на историята е недопустимо. Ние сме с Украйна", заявява министър Генчовска.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също осъди признаването на сепаратистките области Донецк и Луганск и го определи като погазване на международния правов ред. "За съжаление, това може да бъде повод за нов военен конфликт", предупреди бившият премиер.

По-рано тази вечер руският президент Владимир Путин обяви в обръщение към нацията, че признава независимостта на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики в Украйна. Владимир Путин подписа укази за независимостта им и договори за взаимопомощ и сътрудничество с двете републики.

По силата на тези договори Путин разпореди руските войски да влязат в Донбас.

Засега, никаква реакция от българското президентство!

Новините от днес и със задна дата