неделя, 27 февруари 2022 г.

Киев даде Москва на Международния наказателен съд в Хага

  

Киев е завел иск срещу Москва в Международния наказателен съд в Хага, обяви украинският президент Володимир Зеленски.

"Украйна официално е подала иск срещу Руската федерация в Международния съд на ООН в Хага. Искаме да привлечем Русия към отговорност за използването на понятието геноцид като оправдание за агресията. Молим съда незабавно да нареди на Руската федерация да прекрати военните действия и да назначи изслушване още следващата седмица", написа в Туитър Зеленски.

"Украина официально направила иск против РФ в Международный суд ООН в Гааге. Требуем привлечь Россию к ответственности за искажение понятия геноцида для оправдания агрессии. Просим суд немедленно приказать РФ прекратить военные действия и назначить слушания уже на следующей неделе", - написал Зеленский в воскресенье в Twitter.

По-рано Главната прокуратура на Украйна заведе углавно дело заради военната операция на Русия. От пресслужбата казаха, че всички случаи на използване на оръжие от Русия се документират. В петък външният министър на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че Киев събира материали от военната операция и се готви да ги предаде на Международния съд в Хага.

От своя страна пък Русия също обвинява Украйна в геноцид над жителите на Донбас в продължение на 8 години, извършван от националистически и профашистки формирования, прераснали в Националната гвардия на Украйна. С този аргумент Путин обяви началото на инвазията, която определи като военна операция с цел демилитаризация и денацификация, но до настоящия момент твърденията за геноцид не са доказани по никакъв начин от страна на Русия.

Новините от днес и със задна дата