неделя, 27 февруари 2022 г.

Никола Минчев: Ако оставката на Стефан Янев дойде в НС, ще я разгледаме / видео

  

                             Снимка: БТА

Няма внесена оставка на военния министър Стефан Янев, но ако постъпи в парламента, ще бъде разгледана. Това каза по Нова телевизия председателят на Народното събрание Никола Минчев.

"Аз като част от НС мога да кажа, че оставката не е на дневен ред при нас. Това е въпрос, който изпълнителната власт трябва да реши, в рамките на Министерския съвет. Ако дойде в НС, ще я разгледаме", разбира се", уточни той.

"Това, което виждам, мога да го определя само като война", коментира още председателят на парламента в паралел на думите на военния министър, че все още не можем да го наричаме така, а военна операция", поради което от ДБ призоваха за оставка.

"Министърът на отбраната използва по-умерени термини, но лично аз смятам, че това не е приемливо за случая", разкритикува Янев парламентарният шеф. "В момента, казвайки, че това е война и не съм съгласен с терминологията на министъра на отбраната, това е мое лично виждане, не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по въпроса", отбеляза Минчев, който е член на ПГ на "Продължаваме Промяната".

"От изпълнителната власт се чуха различни дефиниции, но и премиерът беше категоричен, че това е война, така го определихме и след съвещанието при президента", коментира Минчев.

На въпрос дали, ако ДБ внесе искане за оставка на Янев, това може да разклати коалицията, той отговори, че не мисли, че може чак да разклати коалицията.

"Нормално е да има различни виждания в една коалиция", коментира председателят на парламента и отбеляза, че коалицията е стабилна.

България може да окаже хуманитарна помощ на Украйна, дори в бюджета, който гласувахме в парламента, беше приета и нова разпоредба, която дава тази възможност на изпълнителната власт, каза още Никола Минчев.

"България няма да бъде страна, която изоставя Украйна или която не действа солидарно със своите съюзници от ЕС и НАТО", посочи Минчев.

Според него за страната ни няма риск от военни действия. Рискът за нас произтича от това, че сме енергийно зависими от Русия, каза той.

Никола Минчев обяви още, че подкрепя демонтирането на Паметника на съветската армия и преместването му от центъра на София. Лично на мен никога не ми е носел позитивни емоции, ако застана пред него, обясни той. Даде обаче да се разбере, че не вижда в спешен порядък да се реализира инициативата за премахването, подета от кмета на район "Средец" Трайчо Трайков.

В социалните мрежи се появиха призиви за отказ да се чества годишнината от Освобождението и да се отдава почит на руската армия освободителка, докато тя превзема Украйна. Вървят и призиви България да промени националния си празник и вместо 3 март, за такъв да бъде обявен например 24 май. Парламентарният шеф няма да се качва на връх Шипка за тържествата там, а ще участва в честванията в столицата, обясни той.

Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, но не е и уместно да се изразява такава гореща благодарност, каквато сме виждали през годините, изрази мнение Минчев.

Новините от днес и със задна дата