сряда, 16 февруари 2022 г.

НИМХ протестира, спря прогнозите за времето

  

В Националния институт по метеорология и хидрология обявиха протестна готовност заради готвена промяна в статута на метеорологичната служба и нейното финансиране с прехвърлянето ѝ към Министерството на околната среда и водите.

При отваряне на сайта на НИМХ се вижда само огромен надпис "НИМХ - в протестна готовност" и няма достъп до прогнозите за времето, както и до каквато и да е друга информация.

Началникът на кабинета на премиера Кирил Петков - Лена Бориславова, заяви, че няма проблем със средствата за Националния институт, а става дума само за структурни промени:

"Осигурени са средства и запазване на програмите, по които НИМХ осъществяват в момента своите дейности. Освен това, проблемът е разискван и в рамките на коалиционния състав на правителството и има пълно разбирателство за необходимостта от тази структурна промяна без, разбира се, да се засяга по никакъв начин правилното функциониране на НИМХ като институт".

Синоптикът Красимир Стоев заяви по БНР, че засега спират прогнозите на сайта на НИМХ, най-вероятно ще спрат и прогнозите до медиите. Той коментира, че "най-странното нещо е, че преместването на НИМХ ще стане през Закона за водите".

Според просветния министър Николай Денков, обаче, мястото иниститута е точно в МОСВ.

"Този институт е описан в закона за водите, като една от неговите основни дейности е да осигурява информация, която се използва за общия преглед на кръговрата на водите, които са свързани с управлението на водите, които са свързани с Министерството на околната среда и водите. Именно това показва, че тяхното място е там", каза Денков пред БГНЕС.

Какъв е проблемът на НИМХ?

През 2018 г. след серия от протести на работещите в НИМХ с настояване да излязат от БАН и да преминат под шапката на МОН, това стана факт. В началото на тази година, обаче, стана ясно, че новият кабинет предвижда института да излезе от МОН и да премине под шапката на екоминистерството. Това накара ръководството на Института да  излезе с остро открито писмо до премиера Кирил Петков.

"Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да "извади" една национална научна организация със 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега", попитаха от института.

Според с тях, с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност се отнема възможността на института за участие в международни и национални научни проекти и програми, както и да получават средства по тях.

От НИХМ посочиха още, че вече имат горчив опит от прехвърлянето им към Министерството на земеделието в миналото. Тогава дейността им е била сведена само до агропрогнози и се е неглижирала останата им дейност. Държавата, за да спаси положението, го връща в МС, за да е равно отдалечен от всички структури, които той обслужва.

Новините от днес и със задна дата