сряда, 16 февруари 2022 г.

Руският посланик в ЕС: Русия няма да нападне днес, войните в Европа рядко започват в сряда

  

Посланикът на Русия в ЕС Владимир Чижов отхвърли предупрежденията на САЩ, че е възможно днес да бъде извършено руско нападение срещу Украйна, предаде ДПА.

6 февруари бе посочена от американското разузнаване като възможна дата за евентуална руска инвазия в Украйна. 

"Що се отнася до Русия, мога да ви уверя, че тази сряда няма да има нападение. Няма да има ескалация и през следващата седмица, нито по-следващата, нито следващия месец", заяви Чижов за германския в. "Велт". "Войните в Европа рядко започват в сряда", добави той.

Правителството на САЩ заяви, че смята за възможно Русия да предприеме нахлуване в Украйна преди закриването на Зимните олимпийски игри в Китай в неделя.

Съединените щати и техните съюзници от НАТО обвиняват Русия, че подготвя ново нападение срещу Украйна след анексирането на Крим през 2014 г. - обвинение, което Москва отрича.

"Когато отправяте обвинения - особено много сериозни обвинения срещу Русия - вие сте длъжни също така да представите доказателства. В противен случай това е клевета". Но не се аргументира по никакъв начин провокацията със струпването на огромен потенциал от руска военнатехника и сили на границата с Украйна.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза на руския външен министър Сергей Лавров, че САЩ продължават да са загрижени относно способността на Русия да започне инвазия в Украйна и трябва да видят "доказуема убедителна и съществена деескалация", съобщи Ройтерс.

Двамата разговаряха по телефона, след като Русия обяви, че част от войските ѝ се връщат в базите си след учения в близост до Украйна, а президентът Владимир Путин заяви, че е готов да продължи диалога.

Западните държави обаче все още не са потвърдили, че е налице намаляване на числеността на струпаните около 130 000 руски военнослужещи в близост до границата с Украйна.

Лавров на свой ред подчерта необходимостта съвместната работа да продължи и призова за прагматичен диалог по въпросите на сигурността, но заяви пред Блинкън, че "агресивната реторика", раздухвана от Вашингтон, е неприемлива, се казва в изявление на руското външно министерство.

Новините от днес и със задна дата