сряда, 16 февруари 2022 г.

Надежда Нейнски: КСНС не излезе с позиция за Украйна и рисковете за сигурността ни

  

                                Снимка: bTV

Силните послания на американския президент Байдън трябва много добре да бъдат осмислени и България да има единна позиция. Това каза в предаването "Тази сутрин" по bTV бившият външен министър Надежда Нейнски.

"Аз проследих Консултативния съвет по национална сигурност, от който разбрах, че нашата армия е в лошо състояние, че нейното модернизиране не отговаря на предизвикателствата за сигурността в момента, но това рязко контрастира с идеята ни да се защитим сами", допълни Нейнски.

Тя каза, че в момент, в който светът обсъжда кризата в Украйна, която е заплаха за сигурността в Европа и на Черноморския регион, и за стабилността в НАТО, Консултативният съвет не излиза с позиция по тази криза и най-важното за рисковете от тази криза за българската национална сигурност.

Едно от най-важните неща в изказването на американския президент е, че чл. 5 ще бъде приложен за всяка една страна-членка на НАТО без изключение, отбеляза Надежда Нейнски.

"Той подчерта и единството между Европа и САЩ, което обясни с това, че това е единство върху принципи и върху нещата, в които той казва - вярваме, а това са свободата, демокрацията, правото на всяка страна да избере своя път и своето бъдеще".

"Сигналите са много разнопосочни, както и президентът Байдън каза в своето изказване - няма потвърждаване, че руските войски се изтеглят. Може да се счита, че правят маневри. Те не бързат да правят заключения от това, което беше заявено от руската страна. В самото си изказване той казва, че НАТО и неговите съюзници, сред които са Съединените щати, се готвят за всякакви варианти", заяви Надежда Нейнски.

По думите ѝ все още остава вариантът с дипломацията, който е отворен вариант.

"Но в случай, че Русия нахлуе в Украйна, независимо дали ще бъде пълноценна голяма акция и нахлуване в Украйна, или ще нахлуе само в Донбас и Луганск, ще последва много решителен отговор на съюзниците, като този отговор включва много неща, сред които тежки финансови санкции, говори се за цял пакет от финансови санкции срещу Русия.

Коментира се възможността да бъде предложена от САЩ резолюция в Съвета за сигурност на ООН и да се изиска от държавите да се произнесат, защото това възможно нахлуване на Русия в Украйна ще бъде нарушение на Устава на ООН. Това ще бъде и много тежък репутационен удар върху Русия, защото тя наистина ще изпадне в изолация", допълни бившият ни външен министър.

Нейнски заяви, че предложението на Думата към Путин да признае независимостта на Донецка и Луганска, по същество е удар върху Минските споразумения.

"То ги обезсмисля де факто и напомня дежа вю на една подобна ситуация, която се разви, когато Русия нахлу в Крим, като възможност Русия да нахлуе в тези две републики или да има традиционното за нея поканване от страна на руски граждани в Донеск и Луганск и те просто да отидат да ги защитят".

Според нея не случайно се обсъжда това, като един от най-възможните варианти:

"Защото много анализатори твърдят, че Русия няма да може да проведе пълномащабна война срещу Украйна по много причини и финансови, и това, че това ще създаде много голямо напрежение в самата Русия, защото руският народ и руснаците като цяло считат украинците за много близки до тях хора, така че много вероятно това ще бъде много тежък удар и по авторитета на Путин и в самата Русия", отбеляза Надежда Нейнски.

Според бившия външен министър тежките финансови и икономически санкции, които неминуемо ще бъдат наложени и изолацията, в която Русия ще попадне международно ще отрази изключително тежко в дългосрочен план.

Новините от днес и със задна дата