сряда, 16 февруари 2022 г.

АЕЦ "Белене" разтресе управляващата коалиция, БСП разкритикува Кирил Петков

 АЕЦ „Белене“ през годините - хронология на проекта | 3e-news

Нежеланието на премиера Кирил Петков да достроим втората ядрена централа разтресе управляващата коалиция. Повод за напрежението и острата реакция на БСП стана изказване на министър-председателя преди два дни, че няма да довършваме АЕЦ "Белене".

Кирил Петков отговори с категорично "не" по време на телевизионно интервю, като нарече проекта "локва", в която наливаме и пак си остава "локва".

Преди години бившият министър-председател Бойко Борисов пък беше намерил подобно наименование за площадката, на която чака оборудване за над 3 милиарда - лидерът на ГЕРБ я беше кръстил "гьол".

Изпълнителното бюро на БСП излезе с позиция по повод думите на Кирил Петков, като му припомни, че това фигурира в коалиционното споразумение.

"Изхождайки от подписаното Споразумение за съвместно управление на Република България в периода 2021-2025 г. в частта "Енергетика", заявяваме следното: БСП се придържа стриктно към текста на Споразумението", заявиха от социалистическата партия, която участва в управлението като партньор на ПП, ИТН и ДБ, като последните също отдавна не искат да се строи АЕЦ "Белене".

"Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане", цитират коалиционното споразумение от БСП. "Този текст не изключва и изграждането на АЕЦ "Белене". Призоваваме коалиционните партньори да се придържат към подписаното споразумение", заяви ръководството на партията.

Вчера соцлидерката и вицепремиер Корнелия Нинова отказа коментар пред медиите, като уточни, че предстои ИБ на БСП да излезе с позиция, разпространена тази сутрин.

Новините от днес и със задна дата