петък, 25 февруари 2022 г.

"Най-могъщите сили гледат отдалече": Зеленски потвърди за руските ракетни удари

  

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди, че в 4 часа местно време (и българско) тази сутрин Русия е възобновила ракетните удари. Той обаче настоя, че войските са престанали да напредват в повечето направления.

В телевизионно изявление Зеленски потвърди също, че мишена на руските удари са били както военни, така и цивилни обекти.

Президентът отбеляза, че продължаващата руска агресия срещу страната му показва, че санкциите, наложени на Москва от Запада, не са достатъчни. Според него светът продължава да наблюдава случващото се Украйна отдалеч.

"Тази сутрин ние защитаваме страната си сами, както направихме вчера. Най-могъщите сили в света гледат отдалече. Вчерашните санкции убедиха ли Русия? Чуваме в небето си и виждаме на наша земя, че това не е достатъчно", заяви той в обръщението, цитирано от информационна агенция Укринформ.

Зеленски увери, че украинските сили правят всичко възможно да защитят страната. Той каза също, че рано или късно Русия ще трябва да разговаря с Украйна за прекратяване на боевете, посочва Франс прес.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба сравни руските удари по Киев с тези, нанесени на града от нацистка Германия.

"Ужасяващи руски ракетни удари по Киев", написа Кулеба в Туитър. "Последния път, когато столицата ни е преживявала нещо подобно, е през 1941 г., когато е атакувана от нацистка Германия. Украйна победи онова зло, ще победи и това", изтъкна украинският министър.

Кулеба отново призова за сурови санкции срещу Русия и нейния лидер Владимир Путин. Той призова страните по света да преустановят отношенията си с Москва и "да изхвърлят Русия отвсякъде".

"Спрете Путин. Изолирайте Русия", написа Кулеба в Туитър.

Новините от днес и със задна дата