петък, 25 февруари 2022 г.

Украйна твърди за повишена радиация край Чернобил

  

Снимка: Държавна агенция за ядрено регулиране на Украйна

Украйна обяви за повишена радиация в района на Чернобил, Русия обясни, че радиационният фон е в нормалните си нива, а АЕЦ се охранява съвместно от руснаци и украинци, за да няма ядрена провокация.

Завишение на радиацията на територията на Чернобил е отчетено от Държавната инспекция за ядрено регулиране на Украйна. Ведомството го съобщи, след като руските военни установиха контрол над територията на Чернобилската атомна електроцентрала, съобщава УНИАН.

Информационната държавна агенция допълва, че информацията е потвърдена и от съветника на президента Михаил Подоляк.

Данните от автоматизираната система за радиационен мониторинг на зоната на изключване, които са достъпни онлайн, сочат превишение на допустимите нива на доза гама облъчване (червените точки), които са увеличени значително", се посочва в съобщението на ядрената инспекция на Украйна.

Публикуват и карта, която онагледява констатацията им за повишена радиация в района.

Оттам обясняват, че в момента не е възможно да се изяснят причините за промяната на радиационния фон заради окупацията и боевете на територията.

В същото време руското Министерство на отбрана отрече да е налице завишен радиационен фон.

От ведомството потвърдиха, че са установили пълен контрол в района на Чернобилската АЕЦ, но също така информират, че са постигнали договорка съвместно с украинския батальон, който отговаря за охраната на централата, заедно да гарантират сигурността на енергоблоковете и саркофага.

Персоналът на АЕЦ продължава да обслужва обектите в режим и следи радиоактивната обстановка. Радиационният фон е в норма, заяви генерал-майор Игор Конашенков на брифинг.

"Съвместните действия на руските десантчици и украинските военни от баталюона по охраната на АЕЦ по отбраната на атомната централа се явява гаранция за това, че няма да се възползват от обстановката националистически формирования или други терористични организации, за да организират ядрена провокация", подчерта още представителят на военното министерство на Русия, цитиран от РИА Новости.

Снощи руските военни превзеха района, но кадрите на военни машини на площадката до саркофага на централата не показваха разрушения и боеве.

Още вчера украинският президент Зеленски предупреди, в началото на боевете за Чернобил, че заради действията на Русия има риск да се върнем в 1987 г. и това вече е заплаха за цяла Европа.

Твърди се, че руснаците са избрали района за преминаване като по-пряк път към Киев.

Новините от днес и със задна дата