вторник, 1 февруари 2022 г.

Прехвърчаха искри между Радев и Петков по темата за РС Македония / видео

  

За "Булгаргаз" за мен беше абсурдно цената на газа да скача с 30% едновременно с това да се отказваме за мощности, които могат да са на по-ниска цена и да се оправдаваме през гръцка връзка, която нашите партньори от Азербайджан казаха, че не е проблем да заобиколи през Месемврия. Това каза пред журналисти премиерът Кирил Петков. 

"Недопустимо е да изпускаме такива възможности от нарочна грешка или други интереси. Оттук нататък трябва да се знае, че така ще бъде - всеки, който се опита да направи грешни решения, няма да се поколебаем да направим такива решения. Факт е, че "Булгаргаз" е можел да предоставя много по-евтин газ", категоричен бе той. 

"Истината е, че ние сме загубили 30 години в тези отношения. Не само, че не е прибързано, то беше ужасно много закъсняло. Не аз като министър-председател, то беше закъсняло като българската страна да има активна позиция, да има конструктивен тон на действие, да има ясни цели и точен подход", каза Петков във връзка с критиката на президента Радев, че посещението на Петков в РСМ е било прибързано.


"Ако не искаме Балканите да останат най-бедното, най-корумпираното, най-некординираното място в ЕС, подходът трябва да бъде сменен. Това трябва да бъде на база добросъседство, работа заедно", добави той. 

"Има много сили на Балканите, които не искат РСМ да бъде част от ЕС, защото едни нестабилни Балкани имат преимущества за страни, които не ни мислят доброто", заяви премиерът. 

"Няма какво е направил президентът на Северна Македония. Хубаво е, че външната политика зависи от премира и правителствата на двете страни", каза още Кирил Петков.

Премиерът коментира и инцидента в болницата във Враца. "Случилото се не е нормално, недопустимо е. Изказвам съболезнованията си на близките на починалата жена. Зная, че са назначени всички възможни проверки.

За съжаление, цената да се учим от грешките си е много скъпа, но това е подходът. Трябва да сме сигурни, че това, което се е случило, не трябва да се повтаря", посочи министър-председателят.

Новините от днес и със задна дата