сряда, 2 февруари 2022 г.

СЗО предупреди за по-заразен подвариант на Омикрон, открит е в 57 страни

  

Подвариант на варианта Омикрон на коронавируса е открит в 57 страни, съобщи Световната здравна организация (СЗО), като е възможно той да се окаже още по-заразен от оригиналната версия, предаде Франс прес.

Омикрон се превърна в доминиращия вариант на коронавируса след откриването си в Южна Африка преди десет седмици. В седмичния си епидемиологичен бюлетин, публикуван снощи, СЗО обяснява, че вариантът, откриван в 93 на сто от пробите, има няколко подварианта - БА.1, БА.1.1, БА.2 и БА.3. От тях първите два са идентични на 96 на сто с оригинала.

Констатира се обаче явно увеличение на броя на случаите на варианта БА.2, който съдържа множество мутации, различни от оригиналната версия, особено в протеиновия "шип", отговарящ за проникване в човешките клетки.

До момента проби от варианта БА.2 са били предоставени от 57 страни. В някои от тях този подвариант вече съставлява над половината от изследваните проби на Омикрон. Той вече става доминиращ във Филипините, Непал, Катар, Индия и Дания.

СЗО заяви, че все още не се знае достатъчно за разликите между подвариантите на вируса и призова да се извършат изследвания за качествата на варианта, включително заразност, тежест на предизвикваното заболяване и способността му да заобикаля имунната защита.

Какво показва датско проучване

Подвариантът БA.2 на разновидността Омикрон на новия коронавирус е по-силно заразен от "основния" БA.1 и по-способен да се разпространява сред ваксинирани хора, според датско проучване, което анализира коронавирусните инфекции в повече от 8500 датски домакинства между декември и януари. На "оригиналния" вариант БA.1 се дължат 98 на сто от всички случаи с Омикрон, но неговата разновидност БA.2 бързо се е превърнала в доминираща в Дания и "детронира" БA.1 през втората седмица на януари.

Заключението на учените е, че БА.2 притежава имуно-инвазивни качества, които допълнително намаляват защитния ефект на ваксините срещу инфекцията, казват авторите на изследването от изследователския институт "Statens Serum Institut", университета на Копенхаген, Статистическия институт на Дания и Техническия университет на Дания.

"Ако сте бил изложен на Омикрон БА.2 в домакинството, е 39 на сто по-вероятно да се заразите в рамките на седем дни. Ако сте били в контакт с БА.1, вероятността е 29 на сто", каза ръководителят на изследването Фредерик Плеснер пред Ройтерс.

Резултатите сочат, че БA.2 е около 33 на сто по-силно заразен от БA.1, каза той.

Случаи с БA.2 са регистрирани в САЩ, Великобритания, Швеция и Норвегия, но в по-малка степен в сравнение с Дания, където подвариантът е отговорен за близо 82 на сто от случаите на инфекция.

Изследването е показало, че БA.2 сравнително по-често от БA.1 заразява напълно ваксинирани и хора с бустерни дози ваксини, което е знак за "имуно-инвазивните свойства" на подварианта.

Въпреки това ваксините имат важна роля, тъй като напълно ваксинираните и тези с бустерни дози по-рядко се заразяват и разпространяват който и да е от подвариантите в сравнение с неваксинираните, казват изследователите. Предварителни резултати сочат, че няма разлика в броя хоспитализации при случаите на БА.1 в сравнение с БА.2.

Новините от днес и със задна дата