събота, 12 февруари 2022 г.

Испански изтребители ще летят през уикенда в районите на София, Варна, Бургас и Безмер

  

Изтребители от Военновъздушните сили на Кралство Испания ще изпълнят днес и утре дневни опознавателни полети с облитане на запасните летища в районите на градовете София, Варна, Бургас и на село Безмер, област Ямбол, свързано с предстоящото съвместно изпълнение на задачи, съобщиха от Министерството на отбраната.

Очаква се днес полетите да приключат в 16:00 ч., а утре - в обедните часове на деня.

Четири самолета Eurofighter EF-2000 Typhoon II и 130 испански военнослужещи се предислоцираха в нашата страна на 11 февруари за предстоящото изпълнение на мисия по съвместна охрана на въздушното ни пространство с ВВС на Република България.

До 31 март т.г. 130 испански военнослужещи ще изпълняват задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) съвместно с колегите си от българските ВВС. Министерският съвет със свое решение от 24 януари т.г. разреши съвместното изпълнение на задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на страната ни от военновъздушните сили на България и Испания.

При изпълнение на съвместните задачи по Air Policing българските дежурни изтребители ще се използват приоритетно. Мисията е в изпълнение на мерките за гарантиране на сигурността на страните членки от Източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS/).

Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия. Нейното предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса.

Новините от днес и със задна дата