събота, 12 февруари 2022 г.

Високо напрежение: Байдън разговаря с Путин, Русия засече американска атомна подводница

  

Президентите на САЩ и Русия - Джо Байдън и Владимир Путин, разговаряха по защитена телефонна линия, за да обсъдят украинската криза, съобщиха информационните агенции. Разговорът им продължи 62 минути, оповести Белият дом.

Американският президент е предупредил руския президент Владимир Путин, че САЩ и техните съюзници ще дадат "решителен отговор", ако Русия нахлуе в Украйна. "Президентът Байдън подчерта, че нова руска инвазия в Украйна ще доведе до страдания на много хора и "ще навреди на репутацията" на Русия, съобщиха още от Белия дом.

Американски служител каза, че разговорът не е довел до фундаментална промяна и не е ясно дали Русия ще поеме по пътя на дипломацията, или на военните действия. "САЩ са готови да взаимодействат чрез дипломация, но са "също толкова готови и за други сценарии", добави Белият дом.

Това стана в момент, когато Вашингтон съобщи, че според разузнавателни данни Русия може да във всеки момент да нападне Украйна. Определен като "добре информиран източник, пожелал да остане анонимен", каза, че Русия имала намерение да нахлуе в Украйна на 16 февруари. Белият дом публично заяви, че САЩ не знаят със сигурност дали Путин е решил да предприеме инвазия, отбелязва Асошиейтед прес. Москва отрича да има намерение да навлиза в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че инициативата за днешния разговор е била на Байдън, предаде ТАСС.

Последно двамата лидери разговаряха по телефона в края на миналата година, а на 7 януари имаха видеоконферентна среща.

Русия каза, че подводница на САЩ е нарушила териториалните й води в Далечния изток

По същото време руската армия съобщи, че е използвала "съответните средства", за да накара американска атомна подводница да напусне руските териториални води в Далечния изток, след като плавателният съд не е изпълнил руското искане да го направи, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Подводницата е била засечена край остров Уруп, част от Курилските острови в Тихия океан, докато Русия извършвала военноморски учения, посочват руското министерство на отбраната. То е привикало американския военен аташе, за да изрази недоволство пред него от случая, съобщи РИА Новости.

Американската подводница е била от клас "Вирджиния", а руският кораб, принудил я да напусне руските териториални води - фрегатата "Маршал Шапошников".

Международната дипломация в действие

Сигурността в Европа и ситуацията около Украйна са били основните теми и на състоялия по-рано днес телефонен разговор с времетраене час и 40 минути между Путин и френския президент Еманюел Макрон. "В разговора с Макрон Путин не е казал нищо, което да дава основание да се смята, че се готви да навлезе в Украйна", заяви пред репортери служител на Елисейския дворец. "Въпреки това ние сме изключително бдителни и внимателно следим разположението на руските военни, за да избегнем най-лошото", добави той.

По-рано днес, на фона на западните твърдения за предстоящо нападение на Русия срещу Украйна, първите дипломати на Русия и САЩ Сергей Лавров и Антъни Блинкън също проведоха телефонен разговор. Според информация на руското министерство на външните работи Сергей Лавров е казал на Антъни Блинкън, че разгърнатата от Съединените щати и техните съюзници пропагандна кампания за руска агресия срещу Украйна преследва провокативни цели, поощрява властите в Киев към саботаж на Минските споразумения и към пагубни опити за решаване на проблема в Донбас по силов път.

Освен това Лавров е отбелязал, че в получените от Вашингтон и Брюксел отговори на руските предложения за гаранции за сигурност са били пренебрегнати най-важните искания на Москва: да спре по-нататъшното разширяване на НАТО на изток и да не се разполагат ударни оръжейни системи в близост до руските граници.

От Държавния департамент във Вашингтон също излязоха със съобщение за разговора между ръководителите на руската и американската дипломация и обявиха, че по време на диалога между Блинкън и Лавров със сигурност не е даден сигнал, че Москва е готова на деескалация.

Лавров отново е заявил, че Русия няма намерение да нахлуе в Украйна и че Москва все още финализира отговора на американското контрапредложение по сигурността.

През последните часове Путин разговаря и с беларуския си колега Александър Лукашенко. Те обсъдиха реакцията на САЩ и НАТО по руските предложения за гаранции за сигурността. До 20 февруари в Беларус се провеждат военни учения на двете страни.

Хиляди в Киев излязоха на шествие с плакати "Нашествениците трябва да умрат"

/dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата