събота, 12 февруари 2022 г.

Стефан Цанев за Кирил Петков: Това момче много греши, сам влиза в капана си

  

Големият писател Стефан Цанев сравни новото управление с парен локомотив, който стои на едно място, а надува свирката колкото може – уж се движи бързо. Метафората той направи пред БНТ.

"Не може да говори един министър-председател и да говори с апломб затова как вика службите и вика кога ще започнат арестите – това съм го чувал някъде 1946 г.  Да ме извини много този човек, който не е расъл тук и не е живял тогава, но тези думи аз не искам да чувам втори път", каза писателят.

"Аз съм в много неизгодно положение спрямо това правителство, защото говорех, че трябва да дойдат младите да управляват.

Давах пример с Мойсей и Стамболов, за да дойдат да управляват хората незаразени с робство. Така че би трябвало да съм много доволен, обаче не съм много доволен, защото помните ли имаше един анекдот за парния локомотив, който използвал цялата си пара да надува свирката. 

Локомотивът стои на едно място, а надува свирката колкото може – уж се движи бързо. Това означава, че много приказват, а малко вършат. Това правителство за мен е продължение на двете служебни правителства – те основните са същите.

Продължаваме промяната продължават политиката на предишните 2 правителства – вече станаха 10 месеца, година почти. На мен ми е трудно да кажа, че нещо е направено през това време", посочи Стефан Цанев.

"Мен като човек, който е живял вече твърдо дълго, ме стъписват някои неща, които съм чувал преди 70 г. Не може да говори един министър-председател и да говори с апломб затова как вика службите и вика кога ще започнат арестите – това съм го чувал някъде 1946 г.

Да ме извини много този човек, който не е расъл тук и не е живял тогава, но тези думи аз не искам да чувам втори път, нито да преживявам този кошмар – казвам му го в упор. Защото изпълнителната власт да диктува арести без да има основания и доказателства – този филм вече сме го гледали и то с много жесток финал.

Така че това момче – да ме извини че така го наричам, но много греши с тези прибързани и жестоки фрази и той сам влиза в капана си.

Включително с  тези 19 души, които е докладвал пред прокуратурата – всеки от тези хора може да го даде под съд, ако няма достатъчно доказателства затова. Как става това опозоряване – предварително да наречеш някой престъпник, без да има съд. Съдът е единственият, който може да каже това, а не управляващият, и то в 21 век, и то в Европа", категоричен е Цанев.

"Аз не мога да разбера откъде дойде тази омраза към нас – може би от африканските народи. Нашите партии се отнасят една към друга като врагове – не разбирам защо в другите държави партиите си сътрудничат и след като са загубили, те стават опозиция, но всъщност подкрепят управляващата партия. У нас е деструктивно и пагубно за държавата ни, на живот и смърт. И не кризата с тока, а психическата криза и омразата е най-страшният феномен, който ще разсипе всичко в нас", изтъкна Стефан Цанев.

Новините от днес и със задна дата