сряда, 23 февруари 2022 г.

След 7 месеца в ареста, обвинен в убийството на жена му се оказа невинен

 

Обрат е налице в разследването на убийството в парка в столичния квартал "Бояна" - заподозреният като убиец е освободен след 7 месеца в ареста, след като се оказало, че не той е убиецът. Миналото лято там беше убита жена, докато си почивала на пейка.

Обвинен в престъплението беше Христо Христов - мъжът, с когото Евгения Трайкова е живеела на семейни начала. На мястото на убийството разследващите са открили ДНК на друг човек, който засега се издирва, съобщи Нова телевизия.

63-годишната жена е намерена убита на пейка в парка на столичния квартал "Бояна" на 13 юли 2021 г. Смъртта й настъпва след удар с камък в слепоочието, показват експертизите. Първоначалната версия на разследващите е, че жената е убита с цел грабеж. Ден по-късно за престъплението е задържан мъжът, с когото Евгения е живеела на семейни начала.

След седем месеца в ареста, Христо Христов е освободен срещу най-леката мярка за неотклонение - подписка.

"Тези месеци ги пожелавам на този, който ме вкара там. Да отиде, да го съдят за това, което не е извършил", заяви обвиняемият Христо Христов.

Христов е задържан, след като очевидец твърди, че го е видял как убива Евгения. Той е и човекът, подал сигнала на телефон 112. Показанията на очевидеца обаче си противоречали, пише в документите от съда.

"На местопрестъплението имаше много веществени доказателства, които бяха изследвани с модерни криминалистични методи, и се оказа, че няма абсолютно никакви следи от обвиняемия", поясни адвокатът на обвиняемия Стойко Славов.

Другото подозрение, че Христов може да е извършил убийството, дошло от факта, че по дънките му имало следи от кръв. Кръвта обаче се оказала негова, а не на жертвата.

Евгения и Христо живеели на семейни начала повече от 10 години. В деня на убийството, жената отишла на работа и повече не се върнала, разказва мъжът.

Записи от охранителни камери показвали, че във въпросния ден Христов е излизал само веднъж и то, за да отиде до магазина, твърди адвокатът му.

"Със сина на обвиняемия обходихме всеки един възможен маршрут от дома му до тук, констатирахме, че няма как да е дошъл от дома си до парка и няма как да не го е хванала някоя камера. Иззети са камерите от въпросните къщи и полицейските служители не са констатирали Христо Христов да минава от дома му до парка или да се връща от парка до дома му", обясни защитникът на Христов.

Напоследък обвиняемият и починалата жена живеели в разбирателство. В миналото между тях е имало сериозни битови скандали. Първоначално Христов е осъден на пробация, а впоследствие е реабилитиран. Мъжът е осъждан и за убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и за управление на МПС след употреба на алкохол.

Разследването по случая продължава.

Новините от днес и със задна дата