четвъртък, 10 февруари 2022 г.

Абсурден случай: Млада жена твърди, че е обявена за починала по време на карантина, РЗИ отрича

  

                                  Снимка: БНТ

За абсурден случай съобщи БНТ - жена не знае къде е в статистиката за Ковид-19 - дали е сред заразените, оздравелите или починалите.

В края на миналия месец екип на Спешна помощ я посещава и с бърз тест доказва, че е заразена. Личният лекар на жената обаче я съветва да си направи още един тест в ковид зона, тъй като първият не е отчетен от системата. 

Така, очевидно вече доказано заразена, Мирослава отива до поликлиниката и отново доказва, че има положителен тест.

Прибира се вкъщи, за да изкара карантината си и днес в предпоследния ден на изолация се оказва, че тя продължава да не фигурира в системата. Това я поставя пред невъзможност да си изкара и сертификат, и болничен, с който да оправдае отсъствието си.

Опитва се да се свърже с РЗИ, където по нейния разказ, я посрещат с новината, че не е регистрирана, защото е починала.

Това е нейната версия. Според версията на Столичната здравна инспекция, нито едно от тези неща не отговаря на истината.

Засега ситуацията остава дума срещу дума.

Днес Мирослава разбира, че една от починалите в статистиката според данните за Covid-19 за 4 февруари. "Не знам вече към кои бройки съм - към оздравелите, към заболелите или към починалите...", казва тя.

В края на карантината си Мирослава разбира от личната си лекарка, че изобщо не е регистрирана в системата, която следи ковид-случаите. И отива в РЗИ. "Първо казаха, че лицето е починало. Казвам: Кое лице е починало? И тя казва моето ЕГН и моето име, че аз съм починала. "Тя затова не е вкарана в регистъра, защото е починала". Викам "няма как да е регистрирано лицето, при положение, че съм аз". Никакви документи не ми е дала да чета за починало лице.

Каза, че лицето е починало на 3.02, аз питах от какво е починало, тя каза от ковид. Прибраха се три жени в стаята, затвориха се - какво обсъждаха, защо обсъждаха - между 10 и 15 минути", разказва Мирослава.

Репортер на БНТ позвъни в поликлиниката, където е направен вторият положителен тест на Мирослава с въпроса възможно ли е да е станала грешка и на 03.02 да е регистрирана тази жена като починала. "Нямам представа, но самата система, според мен, няма такава опция да регистрира човек като починал", казва д-р Слави Славчев, управител на 8 ДКЦ- София.

От РЗИ пък категорично заявяват, че нито за момент Мирослава не е фигурирала като починала в системата. Подчертават, че поддръжката на тази система не е тяхна работа, но Мирослава е регистрирана с Ковид още при първия положителен тест. Това обаче се разминава с информацията на управителя на ДКЦ-то, който казва, че чак след втория тест жената е поставена под карантина.

"Ама той ако я е сложил друг под карантина, ние, вкарвайки я в тази система, то ще излезе че тя е под карантина", казва д-р Слави Славчев, управител на 8 ДКЦ- София.

В електронната системата на общината пък чак днес след срещата на Мирослава с РЗИ са разбрали за нейната карантина. "Казаха, че съм регистрирана днес като карантинирана с Ковид-19 може би от 11:30-12 часа, е влязъл такъв документ в тяхната система", споделя патилата си жената.

Министерството на здравеопазването също реагира на сигнала - оттам казаха, че ще проверят случая. От РЗИ София обаче подчертават, че с днешното си ходене до Инспекцията, Мирослава е нарушила карантината си.

Тя твърди, че друга връзка със служителите на РЗИ не успяла да осъществи. "Тези телефони, които са дадени в РЗИ , в сайта им, или не отговарят или дава постоянно заето. Няма кой там въобще да вдигне".

И до този момент според системата на здравното министерство Мирослава не се е срещала с Ковид. В цялата ситуация обаче на преден план за нея излиза поне един положителен факт: "Към момента съм жива и здрава", каза младата жена.

Новините от днес и със задна дата