вторник, 18 януари 2022 г.

COVID-19 може да повлияе на мъжката репродуктивна система

  

Мъжката репродуктивна система може да бъде повлияна от COVID-19. Това показва проучване, публикувано в специализираното медицинско издание The Lancet, пише Министерството на здравеопазването.

Нарушение на сперматогенезата се наблюдава при пациенти с COVID-19, което може да бъде частично обяснено с повишен имунен отговор в тестисите. Вирусът SARS-CoV-2 достига до мъжките полови жлези и оказва влияние и върху тях, показва проучването.

Според цитирани в изданието изследвания се наблюдава значително въздействие на вирусът на SARS-CoV-2 върху репродуктивната функция на мъжете, включващо нарушена сперматогенеза и понижен брой сперматозоиди, възпалителни процеси на половата система, факти говорещи за вероятност от функционално увреждане на половата система в следствие на бурен имунен отговор.

Проучването е извършено с цел да се определи влиянието на инфекцията със SARS-CoV-2 върху фертилитета на мъжете. В изследването са цитирани данни за изтъняване и на семенните каналчета.

Нарушение на сперматогенезата се наблюдава при пациенти с COVID-19, което може да бъде обяснено частично в резултат на повишен имунен отговор в тестисите . Освен това при някои пациенти, прекарали COVID-19 се наблюдава състояние на автоимунен орхит. Необходими са по-нататъшни изследвания за проучване на обратимостта на функционалното дисфункция и разработването на лечение, отбелязва изследването.


Репродуктивната система при мъжете е уязвима при вирусни инфекции и по време на предишни вълни на вирусни инфекции са отбелязвани различни видове въздействие върху репродуктивните функции на мъжете.

Повишен брой апоптотични клетки са наблюдавани в тестисите на пациенти с COVID-19 в сравнение с мъже на същата възраст, които не са прекарали коронавирусна инфекция, отбелязва изследването. В сравнение с контролната група, тяхното средното съотношение е 2,95 пъти.

Още от избухването на пандемията на COVID-19 са проведени няколко проучвания с основна цел изучаването на механизма на протичането на заболяването, определящи терапевтичния подход и стратегии за ограничаване на разпространението на болестта.

От първостепенно значение е да се определят количествено възможните неблагоприятни ефекти, включително и върху мъжката репродуктивна система, което остава от съществено значение за клиницистите. Няколко съществуващи фактора оказват отрицателно въздействие върху фертилитета при мъжете, което се доказва чрез рязко понижаване на броя и качеството на сперматозоидите.

Констатациите в проучването показват, че мъжката репродуктивна система може да бъде уязвима при COVID-19. Това означава да се придаде значение на прилагането на допълнителни грижи в областта на репродуктивното здраве при мъже, заразени с COVID-19.

Новините от днес и със задна дата