понеделник, 10 януари 2022 г.

СЗО за COVID-19: Kраят се вижда

 Новите случаи на коронавирус у нас са 3176 - Труд

Д-р Дейвид Набаро, специален пратеник на Световната здравна организация по въпросите за коронавируса, заяви, че инфекцията ще създаде много трудна ситуация "поне" през следващите три месеца, но "краят се вижда".

"Опасявам се, че преминаваме през маратон, няма как да се каже, че сме в края - виждаме го, но не сме там. И преди да стигнем до него, ще има някои неравности. Не мога да ви кажа колко тежки ще бъдат, но поне мога да ви кажа какво очаквам. На първо място, този вирус продължава да се развива – имаме Омикрон, но ще има и още варианти. Второ, той наистина засяга целия свят. И докато здравните служби в Западна Европа почти се справят, в много други части на света те са напълно претоварени. И трето, напълно ясно е, че няма възможност за големи ограничения в нито една страна, особено в бедните. Хората просто трябва да продължат да работят и затова пред политиците в момента има някои много трудни решения. Това ще бъде трудно поне през следващите три месеца“, заяви Набаро.

"Начинът, по който се държи този вирус, откакто го срещнахме за първи път, е, че той се натрупва и след това се покачва доста драматично, след което отново се понижава и след това отново се покачва на всеки три или четири месеца. Трудно е да се използва поведението в миналото, за да се предскаже бъдещето. Животът може да продължи, можем да възстановим икономиката в много страни, но просто трябва да имаме наистина добри планове за справяне с вълните", добави Набаро.

Новините от днес и със задна дата