понеделник, 24 януари 2022 г.

Скопие с апел да "отпушим" работата на комисията със смяна на българските историци

  

                                  Снимка: БТА

Външният министър Буяр Османи излезе с призив България да смени част от историците в Смесената комисия, която заседава какво ще пише в учебниците на северомакедонските ученици за общата ни история до 1944 г.

"Ние досега сменихме двама представители в комисията, България няма промяна в състава, може би трябва да се възползва от нашия опит, но не предпоставям такава стъпка, само отварям тази тема, тъй като и двете страни имаме интерес комисията да бъде продуктивна", каза Османи в интервю по бТВ по повод посещението на северомакедонския премиер у нас днес и утрешното заседание на двете правителства в София.

Според него историческата двустранна комисия буксува право пропорционално на засилването на проблемите между двете страни.

"Какво съм забелязал - тяхната динамика е правопропорционална на политическата динамика. В момента, когато климатът се влоши, и историците губят кураж, и гледат да не пречат на политиците. В тези две години, повече от две години, можем да направим един анализ на опита, който е натрупан дотук, без да давам конкретен пример", коментира Османи.

В коментар на условието ни Скопие да впише в конституцията си българите на тяхна територия, външният министър на югозападната ни съседка изрази снизхождение, но посочи, че ако те се вклчат като етническа общност, то трябва да бъдат лоялни към Скопие.

"Не виждаме нищо проблемно да се включи и която и да е друга етническа общност, да се интегрира, но и да покаже отговорност и лоялност към държавата. Специално аз мога да говоря за Рамковия договор, бидейки представител на етническа общност тук, която е получила придобивки от Рамковия договор, но той не беше само за албанците и турците, и сърбите, и власите, и ромите, но може и българите станат част него", заяви Османи.

"В отношенията между две държави се очакват резултати и от двете страни", подчерта той. А по повод инфраструктурата и засилването на бизнес-и транспортните връзки между България и Северна Македония, на която поставя акцента българският премиер Кирил Петков, Османи направи забележка, че това не може да е само северомакедонски ангажимент.

"Например пътната връзка между Скопие и София не може да е само наш ангажимент, нашият ангажимент е до Крива Паланка, граничният пункт Клепало от наша страна е завършен, очакваме вие да го завършите от ваша страна", каза Османи.

"Аз имам една теза, че нашите отношения не може да основават само на политическото доверие и политически договор. Ние трябва да се опрем на мрежа от сътрудничество с контакти и връзки, хора, бизнеси, университети, които ще остават здраво свързани дори и политическото сътрудничество да се наруши, тази мрежа ще остане здрава", заяви външният министър на Република Северна Македония.

Новините от днес и със задна дата