понеделник, 24 януари 2022 г.

Николай Василев: Невиждан икономически кошмар през 2022 г заради новия бюджет

 

"Смятам, че е малко драматично, че нямаме все още бюджет. Това какъв бюджет се предлага е много драматично", коментира бившия вицепремиер и бивш министър на икономиката Николай Василев пред bTV.

"Най-острото изказване в живота си направих във вашето студио през септември 2020 г., защото тогава Кирил Ананиев реши да увеличи бюджета от 43 млрд. лв. на 48 млрд. лв. Сега се движим с над 16 млрд. лв. повече", каза още Василев.

Над 63 млрд. лв. ще са разходите на страната ни, отбеляза бившия министър. Според него от декември има няколко милиарда прехвърлени от предходната година. С тях разходите ни отиват към 67 млрд. лв.

Очакванията са през април вече да имаме бюджет за 2022 г., но през юли ще има актуализация на този бюджет. "Това не е било никога и показва цялата несериозност на правителството към бюджета. Правителството не раздава пари на калпак, нито на чували, а със самосвали", коментира Василев.

Той показа графика според, която през 2022 г. вървим към 69 млрд лв. разходи. "Чудесно!" ще каже някой, че държавата ще харчи пари.


Ако идваха извънземни да ни дават пари, дайте да харчим повече, но сега ще имаме най-драматичния дефицит в последните години.

Залага се 4,1%, а аз смятам, че той ще е 8% дефицит. Никой от еврозоната няма да ни иска с такъв бюджет. Ще трябва да отложим еврозоната с половин век", каза още Николай Василев.

Той предупреди, че бъдещите поколения ще трябва да плащат огромни дългове. "Единната ставка я подкрепям, но новината е, че пред 2022 г. няма да връщат единната ставка", добави той.

Все пак той посочи, че подкрепя за доста неща този кабинет и премиера Петков, най-вече за външната политика със Северна Македония. "Нямам нищо против и за безплатните детски градини. По-скоро имам въпроси какви решения се предлагат за демографския проблем, който е най-големият сега пред обществото", каза Николай Василев.

Като хаос определи той действията на правителството и парламента по повишаването на пенсиите. "Повечето зрители в момента вероятно не помнят каква е минималната пенсия. И аз се обърках. Разруши се цялата стабилност на пенсионната система. Повечето пенсионери получават еднаква пенсия, въпреки различния принос на всеки към пенсионната система", обясни той.

За него е допусната грешка и със субсидирането на тока, защото не са подпомогнати само хората в нужда, а дори и тези, които имат добри доходи и могат да си плащат сметките без проблем.

Той предупреди и че мораториума над цените на тока и парното ще направи рязък скок на сметките, когато се свали той.

Според Василев инфлацията няма да скочи драматично през тази година, но ще стигне 9% през пролетта.

Новините от днес и със задна дата