вторник, 18 януари 2022 г.

Откриха нова мутация на Омикрон в развита и богата държава от ЕС

 

В лаборатория към Университетската болница в шведския град Упсала бе открита мутация на щама Омикрон, съобщи SVT Nyheter.

"Предстоят изследвания, за да се установи дали мутацията на Омикрон е по-тежка или по-лека спрямо първоначалния коронавирус", каза Матс Мартинел, служител на институцията, цитиран от медиите. 

Мутацията е документирана в петък и е открита при трима души. Новият подвариант на Омикрон беше наречен BA.2, информира БГНЕС.

Твърде рано е да се говори за опасността и устойчивостта на новия вариант, смята Йохан Ленерстад, доцент от катедрата по микробиология в Академичната лаборатория. 

Вариант B.1.1.529, известен също като Омикрон, беше открит в Ботсвана и Южна Африка в края на ноември. Той носи десетки мутации в S-протеина, който заразява клетките. 


Според изследователите много промени в генома показват висока заразност на този вариант и резистентност към антителата на преболедувалите и ваксинираните.

Експертите смятат, че вече болните и ваксинираните могат да се заразят, а симптомите варират от умора до главоболие и болки в тялото.

Новините от днес и със задна дата