вторник, 18 януари 2022 г.

Доц. Кунчев със страшна К-19 прогноза за следващите 2 седмици

 

Няма изненада - така коментира рекордните данни на новозаразени у нас доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Това, което се случваше преди 2-3 седмици в Западна Европа, вече залива източната част. Средната заболеваемост в Европа е над 2000-3000 над 100 000, тепърва в следващите седмици ще продължи нарастването в броя на случаите, прогнозира доц. Кунчев в "Денят започва" по БНТ.

Много хора се чудят защо в новия план сме дали ударение на заеманите интензивни легла.

"Първо, отчитаме различната характеристика на Омикрон, който би следвало да преминава по-леко и да се заемат по-малко интензивни легла. У нас обаче, голям брой от населението са неваксинирани. Сами виждате, че всеки ден не по-малко от 90% в интензивните отделения са неимунизирани, така че ние имаме един термин - горивен материал за епидемията", обясни доц. Кунчев.

Омикрон, едно от най-неприятните му качества е, че успя частично да заобиколи имунитетът от ваксините, процентът падна значително 50-60-70%, ако обаче имаше и бустерна доза, вече защитата е 70-80%, което не е никак малко, допълни доц. Кунчев.


"Целта не е да не се разболеем и да го изкараме леко, а да не влизаме в болница", каза още той. 
"Има по-голям шанс да се заразим с "Омикрон" при две дози, отколкото при три", допълни доц. Кунчев.

СЗО счита, че докато не се осигурят достатъчно ваксини за бедните страни, не би следвало богатите да си правят трета-четвърта бустерна доза - така здравният инспектор коментира информацията за недостатъчна надеждност на бустерната доза ваксина.

Експертът се надява, че след летния сезон вирусът ще премине в плато. 

Защо да се ваксинират децата ли? Защото пак ще са пълни детските отделения. 

Доц. Кунчев разкри, че ще се "прекрои" моделът за интензивните легла и процентът заетост, като допълни, че на места 80% пълни болнични легла значат 8 от 10. 

Не искаме да носим маски, не искаме зелен сертификат или да се ваксинираме. Добре, ще си платим цената. Доц. Ангел Кунчев коментира, че не може при тази заболеваемост се правят многохилядни митинги, а задължителна ваксинация у нас няма. 

Според главния държавен здравен инспектор е интересно предложението ваканцията на децата да се удължи, а така и според него ще се намали заболеваемостта.

"Ритаме срещу зеления сертификат, който сме го разширили безкрайно - и за антитела, и за преболедуване, където никъде го няма. Обвиняват ни за неща, които не са въведени, заяви здравният инспектор по темата за недоволството и протестите за отпадане на зеления сертификат.

До края на февруари надали ще се промени срокът на сертификатите. Но в цяла Европа се променя, така че рано или късно, неминуемо и ние ще минем към това, ще изравним, уточни още доц. Кунчев.


Нека този бабаит да влезе и да прочете официалната информация за ваксината, вместо да търси сметка на лекаря, коментира доц. Ангел Кунчев побоя над лекар след смърт на пациент в Русенско.

Новините от днес и със задна дата