вторник, 11 януари 2022 г.

Психологът Христо Монов: Българинът се чувства прецакан, озлобен и гневен

 Швейцарские ученые выяснили, как пахнет злобаДемографският проблем, огромният процент работещи бедни, усещането за липса на перспектива са сред най-големите социални проблеми в България. Това заяви в интервю за БТА психологът Христо Монов.

По думите му, българинът се чувства прецакан, озлобен и гневен. Заради Covid-19 над 60 процента от сънародниците ни са на ръба на психичното оцеляване, като това се вижда в ескалиращото насилие през последните дни и месеци, смята психологът. Децата претворяват в ежедневието си това, което гледат вкъщи и в медиите, а подредбата на акцентите в нашите медии е такава, че "гадостите" са изведени на първо място, коментира още Монов.

Как да се отървем от злобата | Sanovnik.bg

"Първото, което трябва да направят новите управляващи, е да не спират децата от училище - можем да минем с празни ресторанти, но последиците за бъдещето на държавата ще бъдат ужасни, ако децата бъдат оставени още време вкъщи - ще загубим едно поколение", смята психологът.

Децата бяха оставени вкъщи като зверчета в клетка, а нищо не може да замени обучението им в училище, защото "училището не е само академичното, но и социализация, общуване с връстници и учители, спазване на норми, съобразяване с правила - никой няма да ти даде да ядеш в час, а вкъщи стоиш пред компютъра и набиваш", заяви Монов. Той припомни, че според американски изследвания, с 30 процента е нараснал броят на децата с наднормено тегло за годините на онлайн обучение, а у нас още преди пандемията над 40 процента от децата са били с наднормено тегло и влошени показатели на физическа дееспособност.

"Забранихме зарята за Нова година и стана като Бейрут през 1982 г., това е компенсаторика, която трябва да е ясна", каза Монов и допълни, че тези, които ни управляват, трябва да знаят, че управляват българи, които са европейци, но са българи, а не германци, шведи и т.н.

Новините от днес и със задна дата