неделя, 30 януари 2022 г.

Проф. Витанов: Това, което се случва сега е далеч от трагедията, която се задава

 

Аз бях обикновен професор, който имаше проблем и с трепереща ръка пишеше на лист, но след толкова нерви, вече мога да мина и през човек. Калиха ми нервите. Това разкри математикът проф. Николай Витанов в "120 минути" по bTV.

"Косата ми не беше толкова бяла в началото, но свикнах. Така цялата теория, която съм учил 20 години, успях да я наложа в практиката. Можете да изчислявате и психологията на населението, как ще реагират и т.н. Нещата отиват в положителна посока. В математиката няма вероятност от 100%", разказва той.  

Екипът на bTV посети Математическата гимназия във Велико Търново и откри дневника, в който са били писани оценките на Витанов. Оказва се, че той е бил пълен отличник и е имал златен медал, който е изключително престижен. 





Проф. Витанов споделя, че е благодарен на препоадавателите си, че са го направили човек. 


"Вие помните Трифон Иванов като един голям футболист, но аз го помня като едно малко момче, с което играехме футбол. Балъков също беше в моето училище", сподели той.  

Проф. Витанов проговори и за демографската криза и мрачното ѝ бъдеще у нас. 

"Това, което се случва сега е далеч от трагедията, която се задава. Махнете още един милион до 20 години. Погледнете възрастова структура и други структури и вижте какво е положението. Въпросът е обаче да не е изчислено. Смъртността ще бъде в основата следващите 20 години, защото раждаемостта не може да нарасне толкова", каза той. 


"Виждате ли какво става сега? Всичко е изчислено така че да няма локдаун. Всичко може да се обърне, но трябва да се действа навреме", завърши той. 

Новините от днес и със задна дата