вторник, 11 януари 2022 г.

Румен Радев, Кирил Петков и Асен Василев под карантина след заседанието на КСНС

  

                                              Снимка: БТА

Първите мъже в държавата се самоизолираха, след като председателят на Народното събрание Никола Минчев даде положителен тест за коронавирусна инфекция след близо 6-часовото заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента вчера.

Премиерът Кирил Петков и началникът на кабинета му Лена Бориславова са под карантина, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

"Каквито са правилата за всички останали, такива ще бъдат и за тях и те ще ги спазят", посочиха от пресслужбата на правителството.

От там уточниха, че все още не е ясно дали ще отпадне насрочената за 14 часа днес среща с работодателски организации в Министерския съвет, тъй като тя може да бъде ръководена от един от вицепремиерите в правителството.

По-късно от прессекретариата на президента също съобщиха, че Румен Радев и представителите на неговия екип, участвали в заседанието на КСНС, са се самоизолирали.

"Всички са в добро здраве. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция", допълват от "Дондуков" 2. 

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев се е самокарантинирал, но продължава работа по изготвянето на проектобюджета на държавата, съобщиха от кабинета му.

Според заповед № РД-01-610 от 22.10.2020 г. на здравния министър всички контактни на шефа на парламента подлежат на карантина за срок от 10 дни, считано от последния контакт с потвърдения случай. Това означава, че всички присъстващи на Консултативния съвет по национална сигурност, чието заседание продължи близо 6 часа, би трябвало да бъдат карантинирани в домовете си с предписание на директора на Столичната регионална здравна инспекция.

На заседанието на КСНС присъстваха президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев, вътрешният министър Бойко Рашков, военният министър Стефан Янев, зам. външният министър Ирена Димитрова (която замества министър Теодора Генчовска, която бе приета във ВМА с коронавирусна инфекция преди дни - бел.ред), Десислава Атанасова от ГЕРБ, Кристиан Вигенин от БСП, Мустафа Карадайъ - ДПС, Тошко Йорданов от "Има такъв народ", Христо Иванов от "Демократична България", Костадин Костадинов от "Възраждане", председателите на ДАНС и ДАР Пламен Тончев и Антоан Гечев, както и посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов.

Заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин обаче обяви в профила си във Фейсбук, че няма да остане под карантина, тъй като бил преболедувал Covid-19 в рамките на 3 месеца преди контакта със заразен. 

Вигенин цитира същата заповед на здравния министър от 22 октомври 2020 г., но в нея подобен текст не съществува. Вероятно зам.-председателят на НС цитира Приложение №4 към заповедта, което определя кои са близките контактни. В приложението е записано: "Близки контактни, оздравели като потвърдени случаи на COVID-19, се считат за лица с нисък риск за предаване на SARS-CоV-2 и не подлежат на задължителна карантина за период от три месеца от лабораторното потвърждаване на инфекцията с изключение на случаите, в които същите работят с рискови групи от населението (възрастни, лица с хронични заболявания и имуносупресивни състояния) или живеят в места с висок риск за заразяване като специализирани институции за предоставяне на социални грижи или затвори."

Изтъкнатият довод за отрицателен тест от тази сутрин обаче също не е адекватен, тъй като по-рано днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова обясни, че дори да е заразен един човек, ако направи тест няколко часа след контакт, то той ще е фалшиво отрицателен.

Законът и наредбите се спазват, лаконично каза за БТА директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев, в отговор на въпрос дали участниците в КСНС вчера при президента Румен Радев ще бъдат поставени под карантина.

По думите на Пенчев по-късно днес ще бъде предоставена подробна информация.

Новините от днес и със задна дата