Главният прокурор Иван Гешев изпрати до министъра на финансите Асен Василев писмо относно кандидатстване за получаване на помощ по Инструмента за техническа подкрепа (ИТП), предоставян от Генералната дирекция за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия. Това съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата е подала искане за извършване на независим анализ от страна на европейски прокурори и експерти на дела с висок обществен интерес в специализираната прокуратура.

Независимият анализ на делата с висок обществен интерес е необходим и би бил полезен в дебата за съдебната реформа, и по-конкретно - за бъдещето на специализираното правосъдие в България, отбелязват от държавното обвинение.

В рамките на междуинституционалния диалог и желанието за сътрудничество в интерес на българските граждани, прокуратурата очаква своевременна реакция от страна на Министерството на финансите с цел координация за получаване на помощта в рамките на Инструмента за техническа подкрепа към Европейската комисия, пише в съобщението до медиите.