понеделник, 31 януари 2022 г.

Антикорупционната комисия започва проверка по сигнали срещу главния прокурор

 

След сезиране от изявления в медиите на министъра на правосъдието Надежда Йорданова, КПКОНПИ започва проверка на налични сигнали за извършени нарушения от главния прокурор Иван Гешев. Според твърденията на Надежда Йорданова, при нея са постъпили множество такива сигнали, свързани с действията на главния прокурор и негови закононарушения.

В тази връзка КПКОНПИ е предприела действия по установяване съдържанието на тези сигнали, с оглед извършване на проверка на твърденията на министър Йорданова, съобразно правомощията на Комисията. Изискани са заверени копия от подадените сигнали и друга относима информация от Министерство на правосъдието.

Шефът на комисията Сотир Цацаров депозира оставката си в парламента на 17 януари т.г. Той бе изслушан миналата седмица в ресорната комисия в НС. 

Последва светкавична реакция на говорителят на главния прокурор Сийка Милева

През последните седмици министърът на правосъдието Надежда Йорданова даде множество изявления в медиите относно получени в Министерство на правосъдието сигнали срещу главния прокурор. Следва да се отбележи, че министърът на правосъдието не е компетентен да разглежда жалби и сигнали, когато са налице данни срещу магистрати, включително и срещу главния прокурор, за извършени от тях нарушения. 

Това каза за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева по повод съобщение на КПКОНПИ. По-рано днес от антикорупционната комисията съобщиха, че започват проверка на сигнали срещу главния прокурор Иван Гешев.

Министърът е длъжен да сезира компетентните органи, които в случая са КПКОНПИ и Специализирана прокуратура, което явно не е направила до момента, каза Милева.

За нас също е интересно какви са сигналите, които министърът на правосъдието е длъжен да изпрати на КПКОНПИ и защо не го е направил до момента, а очевидно се е наложило КПКОНПИ да се самосезира, коментира говорителят на главния прокурор.

Всеки български гражданин, независимо от заеманата от него длъжност, следва да спазва законите у нас и да съобразява компетентността на държавните органи, заключи Милева.

Новините от днес и със задна дата