понеделник, 3 януари 2022 г.

Безпрецедентно изявление на световните ядрени сили за недопускане на война

  

Лидерите на Русия, Китай, САЩ, Франция и Великобритания* приеха съвместно изявление "за предотвратяване на ядрена война и за предотвратяване на надпревара във въоръжаването". 

Китайската народна република, Руската федерация, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Съединените американски щати и Френската република считат за своя основна отговорност избягването на война между държави с ядрено оръжие и намаляването на стратегическите рискове, се казва в документа, който може да се види на страниците на Кремъл и на Белия дом.

Ето останалата част от съвместното изявление:

"Ние декларираме, че не може да има победители в ядрена война и никога не трябва да бъде започвана. Тъй като използването на ядрени оръжия би имало дълготрайни последици, ние също така потвърждаваме, че ядрените оръжия - докато продължават да съществуват - трябва да служат за отбранителни цели, да възпират агресията и да предотвратяват война. Вярваме, че по-нататъшното разпространение на такива оръжия трябва да бъде предотвратено.

Ние потвърждаваме значението на противопоставянето на ядрените заплахи и подчертаваме важността на поддържането и спазването на нашите двустранни и многостранни споразумения и ангажименти в областта на неразпространението, разоръжаването и контрола на въоръженията. Ние оставаме ангажирани с нашите задължения по Договора за неразпространение на ядрени оръжия (ДНЯО), включително нашия ангажимент по член VI, "добросъвестно, да договорим ефективни мерки за прекратяване в близко бъдеще на надпреварата в ядреното въоръжаване и за ядрено разоръжаване, както и общото и пълно разоръжаване под строг и ефективен международен контрол".

Всеки от нас възнамерява да поддържа и допълнително укрепва националните си мерки за предотвратяване на неразрешената или непреднамерена употреба на ядрени оръжия. Потвърждаваме актуалността на по-рано направени от нас заявления за ненасочване и потвърждаваме, че нашите ядрени оръжия не са насочени към нито една от нашите страни или към към друга държава.

Подчертаваме нашия ангажимент да работим с всички нации за създаване на среда за сигурност, по-благоприятна за напредък в разоръжаването с крайната цел за изграждане на свят без ядрено оръжие, без да се компрометира нечия сигурност. Възнамеряваме да продължим да търсим двустранни и многостранни дипломатически подходи, за да избегнем военна конфронтация, да подобрим стабилността и предсказуемостта, да засилим взаимното разбирателство и доверие и да предотвратим надпревара във въоръжаването, която не е от полза за никого и се превръща в заплаха за всички. Ние сме решени да участваме в конструктивен диалог, основан на взаимното уважение и признаване на интересите и притесненията на сигурността на другия.

*Официално признатите ядрени сили по силата на Договора за неразпространение на ядрените оръжия, по хронологичен ред на ядрените опити, са САЩ, Русия (наследява арсеналите на бившия СССР), Великобритания, Франция и Китай. Още три страни са тествали ядрено оръжие извън рамките на договора - Индия, Пакистан и Северна Корея./dnes.dir.bg

Новините от днес и със задна дата