понеделник, 3 януари 2022 г.

Ангел Кунчев прогнозира доминация на Омикрон до края на януари: кои ще са огнищата

  

                                          Снимка: БТА

Омикрон ще стане доминиращ в България до края на януари. Прогнозата направи пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Заедно с това той съобщи, че за момента не се налага затягане на мерките в страната.

"Заболеваемостта ни не е кой знае колко висока, тя е 350 на 100 000 средно за страната. Разбира се, има и райони - те ще са и първите, в които ще има по-масово разпространение на Омикрон. Това са големите градове, ски центровете - там където има струване на много хора, където предаването става леко", обясни Кунчев.

Омикрон вероятно ще измести и сезонния грип. И въпреки че учениците се тестват за вируса веднъж седмично, е възможно училищата да се превърнат в огнища, защото Омикрон засяга и по-малките деца. "Много е вероятно да се случи това, което става при ежегодните грипни епидемии. Да засегне 25-30% от децата, което независимо дали ние ще спрем учебния процес или не, той си се проваля от само себе си", коментира доц. Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор смята за най-важно да се спазват разпоредените мерки. До затягането им можело да се стигне, ако заболеваемостта се увеличи рязко. Възможно е обаче, според Кунчев, налагане на мерки на локално ниво в областите с висока заболеваемост. В тези области е възможно да бъдат ограничени плановият прием и операции, ако има недостиг на легла в болниците, стана ясно от думите на доц. Кунчев.

"При всички случаи в САЩ, в Западна Европа, тя постави на колене дори и някои от авиокомпаниите. Половината от полетите в САЩ са отменени, заради липса на персонал, който да обслужва самолетите. Вероятно това ще се повтори и при нас", коментира главният държавен здравен инспектор. Според него е важно у нас да бъде ограничено тежкото протичане на инфекцията и да бъде намалена смъртността.

Доц. Кунчев заяви, че няма да се откаже от предложението си за задължителна имунизация на работещите в здравни и социални заведения.

Във връзка с имунизацията като цяло главният държавен здравен инспектор изтъкна, че вече около 300 000 души имат подсилваща доза. В Пловдив има засилен интерес към имунизацията срещу коронавирус в първите дни на новата година. В София пред "Пирогов" също имаше опашка. Наложи се разкриване на допълнителни кабинети за имунизация. Заради големия интерес към ваксинацията във Варна също бяха разкрити допълнителни пунктове, каза доц. Кунчев.

"Доколкото това е резултат на въведената мярка за 75 лева мотивиране на хората над 65 години. Мисля, че тя играе основна роля. Надявам се, че и това, че хората са осъзнали, че няма по-добър начин за предпазване от имунизацията", отбеляза той.

Новините от днес и със задна дата