Сигнал за бедстващ делфин, заседнал в плитчини на рибарското селище "Ченгене скеле" край Бургас вдигна на крак няколко инспекции, екосдружения и доброволци. След като два дни подават сигнали до институциите, рибари в крайна сметка сами спасиха животното.

Свидетели на заседналия делфин стават млади хора, които минават от там.

"Делфинчето беше във водата и се показваше съвсем малко перката му. Не можеше да се измъкне оттам, където беше заседнало в тази плитчина", разказва Георги Долапчиев пред bTV.

"Отваря уста, изхвърля вода и на една страна е легнало в камъните, то няма как! Избутах го с една пръчка, пое обратна посока, стигна до лодките и в момента, в който стига до лодките, то губи ориентация и пак се върти", спомня си Гинка Петкова

Други подават сигнал на 112.

"Случайно минавахме с колата по този път и имаше една възрастна жена много разстроена и помоли ние като по-млади хора да попадем сигнал. Тя звъняла от вчера на 112 и са подавали сигнали. Мъничко делфинче, личеше че е бебе", сподели Мария Тоткова пред NOVA.

Ден по-късно сигналът за бедставщият млад екземпляр с призив за помощ е качен и в социалните мрежи. Само за час сигналите до Зелени балкани, екоинспекцията и експерти по дивите животни буквално заваляват. А преди залез слънце спасителните екипи са на терен. Оказва се обаче че делфинчето вече е извадено от доброволци рибари и отнесено към залива.

"Всичките тук екипи сме се събрали - ветеринари, РИОСВ, но нямаме нито лодка, нито друг начин да му помогнем. В случая някой ни е помогнал. В други случаи когато сме имали така делфин сме търсили спасители на плажа, доброволци, които ни помагат с лодка да го насочим навътре да влезе към морето", заяви Милена Ярмова - експерт към РИОСВ Бургас.

Според експерти делфина е бил дезориентиран в резултат на инфекция.

"Когато са болни са много дезиорентирани и излизат на сушата. Може също така не е изключено нещо да се е объркало, нещо а е станало и да се е мушнало в канала и да не е могло да излезе", каза ветеринарят Кристина Николова.