неделя, 23 януари 2022 г.

Кабинетът разрешава ваучери за 1 млрд. лв., плащаме с тях храна, ток, вода, парно и газ

  

Огромен скок на квотата за издаване на ваучери за храна се предвижда в бюджета за тази година. В публикувания от финансовото министерство проект на закон за държавния бюджет за 2022 г. е записано, че годишната квота е 1 млрд. лв. при сегашни 390 млн. лв., съобщи в. "Сега".

Причината за този ръст е намерението на правителството да разреши ваучерите да се ползват не само за храна, но и за заплащане на сметки за ток, вода, парно и газ. Възнагражденията под формата на ваучери са освободени от данъци и осигуровки, както за служителите, така и за работодателите, които ги дават.

Финансовият министър Асен Василев и министърът на икономиката Корнелия Нинова вече обявиха, че ще се завиши от 80 на 200 лв. и размерът на месечната сума, която работниците може да получат под формата на ваучери към заплата си. Промяната обаче ще стане от 1 април с влизане в сила на бюджета за 2022 г.

Дотогава ще важат правилата за 2021 г. - работодателите ще може да дават ваучери за храна до 80 лв. месечно на всеки свой служител. Някои ресторанти също приемат заплащането на консумацията на храна с ваучери.

Все още обаче не е обнародван в Държавен вестник законът, който удължава действието на миналогодишния бюджет до 31 март т.г. Той бе приет на второ четене от Народното събрание в петък, 21 януари. Така липсата на бюджет блокира раздаването на ваучери през януари. От финансовото министерство уверяват, че няма да има ощетени работници и служители и че януарските ваучери може да бъдат раздадени заедно с тези за февруари.

Новините от днес и със задна дата