сряда, 26 януари 2022 г.

Хванатият на поле с марихуана кандидат-депутат няма да лежи в затворa

  

                       Снимка: Стопкадър NOVA

Софийският градски съд одобри споразумение за условна присъда между прокуратурата и Валентин Велев, който беше кандидат за депутат от квотата на НФСБ в коалиция "Патриотичен фронт", предаде БТА. Той бе задържан миналата година, докато обработвал поле с марихуана в природен парк "Сините камъни" край Сливен. 

През ноември 2021 г. му бяха повдигнати обвинения за държане на 1270 грама марихуана и отглеждане на 23 броя растения от рода на конопа. 

След като разгледа представеното днес от страните споразумение, съдът не се съгласи с него и посочи, че наказанието е неоснователно занижено, а именно една година и 11 месеца затвор при тригодишен изпитателен срок.

Съдебният състав се обоснова с това, че наказанието няма да постигне целите на правосъдието, както и че престъплението се характеризира с висока степен на обществена опасност. Съдът предложи по-голямо наказание, на което 47-годишният подсъдим и прокуратурата се съгласиха.

Пред съда Велев се призна за виновен, а след редакция на споразумението той получи наказание от две години лишаване от свобода при тригодишен изпитателен срок и глоба от 5000 лв. Прокурорът по делото и Валентин Велев отказаха коментар пред медиите.

Самият Велев каза през ноември миналата година пред NOVA, че сам е поискал да напусне НФСБ и да бъде заличен от листата на "Патриотичен фронт". Добави и, че се разкайва, въпреки че отглеждал марихуаната с медицински цели.

"Засях малко за моя консумация. Намериха ги и ме арестуваха. Това е. Съжалявам! Не мислех, че е чак толкова незаконно. Имам проблем с кръста и ползвах конопа за болкоуспокояващо", разказа мъжът. Велев сподели и че давал на своя роднина - също със здравословни проблеми: "Вуйна ми страда от глаукома. Много хора ползват конопено масло, а знаете, че то е доста скъпо и е трудно човек да си го позволи".

Новините от днес и със задна дата