сряда, 26 януари 2022 г.

Борисов: Военни под флага на НАТО у нас - да, но за отбрана, без да изпращаме войски / видео

 Борисов: Не знаем може ли да осъмнем във война (ВИДЕО) - България -  DarikNews.bg

Лидерът на ГЕРБ събра на спешна среща в централата депутатите си за инструкции по кризата в Украйна, която ще бъде тема на следобедното извънредно заседание на парламента.

Борисов обяви, че ги е събрал, за да им разясни позицията на Изпълнителната комисия на ГЕРБ по конфликта Украйна-Русия.

Той подчерта, че народните представители на ПГ на ГЕРБ трябва да подкрепят всяко изпращане на сили на НАТО у нас, без значение дали американци или французи, но само за целите на отбранителната политика на Алианса.

"Ако правителството поиска на територията на България да дойдат натовски войници, ние ще ги подкрепим. Но сме убедени, че ако се допусне заради никаквата ни политика в момента, ще понесем тежки загуби. Ние подкрепяме всичко, което под флаговете на НАТО е разписано за България. Това не е наша агресия, това е отбранителен план, за да се обуздае евентуална агресия", разясни той.

"Ние трябва да бъдем изключително решителни и ако управляващите имат куража и волята, да подкрепим всяко едно решение, което гарантира нашата отбранителна сигурност. Това не значи да изпращаме войски. Но по никакъв начин да не дадем шанс България да се третира като страна, която се колебае, трябва да бъдем максимално решителни", заяви Борисов.

В същото време Борисов изтъкна, че България ще бъде най-потърпевша от военни действия и санкции срещу Русия, най-вече в туризма, но не само.

"България е най-тежко застрашена, ако се стигне до локален конфликт и санкции", подчерта той за икономическите последици. "България е държавата с най-развит туризъм на Черно море, близо 10 милиарда. Тези конфликтни военни действия ЕК запозната ли е какво ще загубим? Има ли компенасторни механизми?", попита бившият премиер.

На упреците, че е бил против разполагането на военни кораби в Черно море, Борисов заяви: "Аз и сега съм против! Без дипломатически, мирни решения, без компенсации за нашия туризъм, веригата на доставки на метали също минават оттам... Ние вече загубихме милиард в селското стопанство. При едни тежки санкции ние ще продължим да губим", изреди той.

И припомни, че само от спирането на "Южен поток" сме загубили 60 милиарда куб. м газ, но "ние не предадохме Украйна, бяхме лоялни".

"Когато Русия взе решение да заобиколи Украйна, ние не го допуснахме и се отказахме от 60 млрд. куб. м газ транзит през България. Тя стоя най-твърдо, най-европейски, най-натовски в целия регион. Тогава се пропукаха натовска Турция и натовска Гърция, колкото и да не им е приятно да го признават. И се взе решение през Турски поток поток да се заобиколи България. И всичката тази газ мина през Турция. Ние едва успяхме да договорим 15 млрд., но България остана на транзитната карта, за което получаваме стотици милиони от транзит", заяви Борисов.

"Тези национални предатели бяха яростни критици, че 100% собственост на българската държава ще прибират транзитни такси. Ние не го допуснахме това и стотиците милиони на година влизат в България", подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ отново упрекна управляващите за неясната им позиция и посочи, че е чакал външната министърка да развие активна дипломатическа дейност, а тя дори не е отишла на съвета на министрите в Брюксел.

"Искам да знаете какво е решила Изпълнителната комисия и да го подкрепите в НС", обърна се към депутатите лидерът на ГЕРБ.

Новините от днес и със задна дата