вторник, 4 януари 2022 г.

Бойко Рашков: 30-40% от парите за "Хемус" са отивали към ГЕРБ

  

                              Кадър: БТВ

Отделяли са се 30-40 процента от парите за строителството на магистрала "Хемус" и са се насочвали към една политическа партия. Казах я на прокуратурата - ГЕРБ. Говорихме за важни неща с прокурора. Казах това, което знам е, че от средствата за строителството на отделни лотове на АМ "Хемус" не всички пари са отивали за строителство.

Това каза вътрешният министър бойко Рашков на излизане от прокуратурата, където даде обяснения по разследването за източването на 53 млн. лева от строежа на магистрала "Хемус".

"Нямам доверие в прокуратурата и не казах всичко, защото информацията ще изтече към Борисов. Затова са сложни тези конструкции, които са направени по времето на партия ГЕРБ. Нещо, което стана известно още ноември миналата година на наша пресконференции. Обърнах внимание на колегите, че е тяхна задача да докажат, че парите са получавани от представители на тази политическа партия", заяви още Рашков.

Според него събитията са започнали от 2018 г.

"Става дума за Лот 5 на "Хемус". Прокуратурата не е обръщала внимание на няколко други материала, които са изпратени при тях. До днес нямаме отговор дали са взели решение по тях. Нямам доверие на прокуратурата. Ако кажа всичко, тази информация ще отиде директно към Борисов, който може да се окаже техен клиент след време", каза още вътрешният министър.

Рашков припомни, че когато е започнала реализацията, са били задържани повече от 10 лица.

"Тогава имаше достатъчно материали. Ако прокуратурата беше сериозна, щеше да внесе няколко мерки за задържане под стража, а те дори не ги бяха прочели тези материали", добави Рашков.

Във връзка с многобройни медийни запитвания по повод разпита в качеството на свидетел на доц. Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, по делото за изпиране на пари, предназначени за ЛОТ-5 от Автомагистрала „Хемус“, добило обществена популярност като делото „Хемус“, Софийска градска прокуратура (СГП) уведомява следното: Днес, 04.01.2022 г., доц. Бойко Рашков, министър на вътрешните работи, се яви в сградата на Софийска градска прокуратура (СГП) и беше разпитан в качеството на свидетел от наблюдаващ прокурор по делото. Решението за провеждане на разпит на министър Рашков беше взето от наблюдаващите прокурори във връзка с негово изявление на 23.12.2021 г. в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“ на Българско национално радио (БНР), а именно: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“. Министър Рашков беше редовно призован в качеството му на свидетел за две дати – 30.12.2021 г. от 10:00 часа и 04.01.2022 г. от 14:00 часа. Преди разпита доц. Рашков беше запознат с правата и задълженията си като свидетел в съответствие с установената в закона процедура за провеждане на разпит и беше поканен да изложи във формата на свободен разказ всичко, което му е известно във връзка с разследването по делото „Хемус“, след което му бяха поставени допълнителни въпроси. Разпитът се проведе по общия ред, като по искане на свидетеля Рашков не беше направен видео- и звукозапис на същия. По време на разпита му в сградата на СГП днес Б. Рашков в качеството си на свидетел не посочи никаква конкретика, включително не посочи конкретни лица и места, на които евентуално да са предавани и/или укривани парични средства, предмет на разследване по делото. Свидетелят Бойко Рашков определи изказванията си пред БНР като „политически“ и заяви, че „не могат да бъдат други“. Разследването ще продължи съгласно предварително очертания от екипа от наблюдаващи прокурори план за събиране и проверка на доказателства.

Новините от днес и със задна дата