вторник, 4 януари 2022 г.

Българи от Битоля към правителството в София: Нито крачка назад! ВИДЕО

  

"Очакваме от българските политици да бъдат достойни и да стоят на позицията, която има България, в това число - на Рамковата позиция на миналия български парламент. Очакваме тази Рамкова позиция да се препотвърди."

Така Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров и Благой Шаторов от Културен клуб Иван Михайлов в Битоля отговориха на въпрос на водещата на предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR Милена Милотинова какво очакват от Консултативния съвет за национална сигурност, който президентът свиква по темата Македония. "Ние най-много искаме Македония да е в ЕС, но не такава, не с нарушени човешки права," заяви Георги Църномаров.

Тримата са част от македониските българи, чиито организации през октомври 2021 бяха на посещение в София за срещи с президента Радев, министри и парламентарно представените политически партии у нас.

Тогава представителите на всичките 7 организации на македонските българи, участващи в срещите, подкрепиха позицията на България за отлагане старта на европреговорите с РСМ до изпълняване на критериите, записани в Рамковата позиция на България от 2019 и реалното изпълнение на Договора между двете страни.

Културен клуб Иван Михайлов - Битоля пръв повдигна въпроса в РСМ българите да бъдат вписани в Конститутцията на Скопие.

"Настояваме да ни запишат в Конституцията - ние дадохме на света Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров... това сме ние - македонските българи," каза Люпчо Георгиевски, председател на Културния клуб Иван Михайлов-Битоля.

"Защо да може останалите народи (в РСМ) да са част от Конституцията - сърби, албанци, власи, роми, турци,... защо да не може и българи...

Мисля, че политиците не трябва да го имат този проблем. Ние съществуваме, ние сме реалността," коментира Георги Църномаров.

Според тях езикът на омразата продължава да се утвърждава в РСМ. В училище учат децата на едно, а у дома им разказват историческата истина.

"В учебниците пише за българите, че са фашисти. Дори да става въпрос за българи-комунисти, ще се пише, че те са отродени. И ние трябва да ги учим децата така: ето това е историята, но вие в училище казвайте каквото пише в учебниците, за да нямате проблеми - лоши оценки, намалено поведение..." разказва Благой Шаторов.

"Във Facebook в Македония под всяка статия, в която се споменава България има 300 - 400 негативни коментари, ако се спомене Сърбия - няма проблем, два -три коментара и толкоз.

Нали видяхте последната кампания срещу кметицата на Скопие. Какъв е проблемът, ако има българско гражданство? Законът предвижда, че може да има такова, но те го направиха смъртен грях..," казва Георги Църномаров.

По отношение на преброяването: "Очакваме да се фалшифицират данните - няма да излязат толкова българи в РСМ, колкото имат българско гражданство, доказано по произход.

Те не могат да се запишат свободно в страната. В България, в посолството в Скопие или в консулството в Битоля хората представят документи, доказващи, че дедите им са били българи, но когато дойдат преброители в РСМ при тях ги е страх да се заяват," обяснява Люпчо Георгиевски.

"Страх ги е, защото знаят, че ще им се създадат проблеми в службата. Продължава страхът от югославското време," заяви Георги Църномаров. Ще реагираме, ако при преброяването резултатите покажат занижен брой българи в РСМ, заявиха тримата събеседници.

"Ние, организациите на македонските българи ще реагираме до ЕК, а ако България иска - може да ни подкрепи. Ще реагираме, че съществуват 120 000 души с българско гражданство, а в РСМ ги няма българите.

Да обяснят как така ги няма," каза Църномаров. "Ние вече реагирахме по време на самото преброяване, когато видяхме нередности.

Без да те питат те записват като македонец. Преброяването трябва да бъде online, но всъщност идва у вас преброител. Вие като го видите преброителят се чувствате под натиск," обясни Люпчо Георгиевски.
"Преброителите казваха: Вие македонец ли сте? Не питаха каква националност сте, а македонец ли сте," добави Благой Шаторов.

"Как може едно преброяване да се обработва 5 - 6 месеца, а едни избори, които се правят със същите хора - за 24 часа да изкарват готови резултатите. При това - изборите се броят ръчно, а преброяването би трябвало да е online...

Но и това не е така, а преброителят идва у вас с компютър, в който записва данните ти. Ти не можеш да се запишеш online, но преброителят идва у вас с компютър," разяснява Георги Църномаров.

Законът за българското гражданство според тях трябва да се промени. "Защо всеки един гражданин на РСМ, особено тези от християнско вероизповедание, да не може да получи българско гражданство - нали през периода 1941 - 1944, те са били част от Царство България и са имали българско гражданство. Достатъчно е да ни го възстановят," смята Георги Църномаров.

"Никой не пази стари документи, които се изискват от Министерство на правосъдието, защото по югославско време, както и в България по комунистическо, е било опасно да пазиш такива документи. Кой ще пази документ, показващ, че дядо му е бил царски офицер на България?

Това беше смъртен грях при комунизма. Кой ще пази такъв документ?" попита риторично Георги Църномаров. Иначе все повече българи идват в културния клуб в Битоля и изразяват българското си самосъзнание, каза Люпчо Георгиевски.

Представителите на македонските българи очакват срещи с парламентарно представените партии и в новия парламент.

На първото си посещение от десетилетия в подобен формат у нас през октомври 2021 те се срещнаха с представители на партиите от предишния парламент, но новата политическа сила - Продължаваме промяната, не беше част от парламентарните формации.

Те изразиха също така и желание, когато докладчикът на ЕП за Македония Илхан Кючюк идва на посещение в Скопие - да се срещне и с тях.

Целия разговор на Милена Милотинова с Люпчо Георгиевски, Георги Църномаров и Благой Шаторов вижте във видеото.

Новините от днес и със задна дата