сряда, 19 януари 2022 г.

Всички шофьори ще се ядосат от тази новина за цената на Гражданската през 2022 г

  

Гражданска отговорност поскъпва. Според застрахователни брокери цената на задължителната застраховка е била задържана изкуствено ниска в първите години на пандемия и сега съвсем естествено се връща към нивата от 2019 година, пише "Марица".

Още в средата на 2020 г. данните на застрахователите показаха, че заради въведеното извънредно положение и затварянето на градовете цената бе замразена. Нещо повече, по-малкото катастрофи вследствие на намаления трафик доведе до спад от над 10% в тарифите на много компании. Съответно и изплатените щети бяха в по-малък размер.

"Средата на 2019 г. платих за "Опел Корса" 234 лева", разказва пловдивчанин на средна възраст, но с достатъчно стаж зад волана. През лятото на 2020 г. задължителната полица му излязла едва 216 лева. През 2021 г. вече сметката му била 239 лева, тоест антикризисните цени останали в историята. Шофьорът държи изкъсо разходите по колата си и затова винаги използва услугите на брокер. "Това са най-ниските цени за Гражданска за моята кола във всички възможни компании", категоричен е той.

Преди антикризисните ковидни цени Гражданската растеше непрекъснато с по някой лев, въвеждаха се нови критерии при определяне на премията. Сега тенденцията се връща, коментират застрахователни брокери.

"Миналата седмица направих застраховка на "Ситроен Пикасо". През брокер ми струваше 229 лева", разказва друг шофьор от Пловдив. Точно преди една година обаче полицата му излязла 198 лева.

Цената на ГО за леки автомобили се определя от няколко фактора: обем на двигател, мощност, възраст на собственика, стаж като шофьор, местоживеене, положение на волана и т.н. Системата „бонус-малус”, за която се говори от много години, все още не е готова. Въпреки че в Програма за нормативната дейност на Комисията за финансов надзор за пореден път се предвижда наредбата, която поощрява шофьорите без нарушения и наказва джигитите, да бъде готова до лятото.

Новините от днес и със задна дата