петък, 14 януари 2022 г.

Голям успех: Традиционна българска подправка №1 в световна класация

  

Българската шарена сол е на първо място в класация на смесените подправки от цял свят, направена от Taste Atlas.

Изданието съпоставя вкусове и аромати от различни държави. Шарената сол успява да победи миксове като известната гарам масала. Подправката е описана като най-популярната смес в България, използвана в кухнята от десетилетия, отбеляза LADYZONE

"Тя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Ключовите съставки са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене", пишат от изданието.

Шарената сол всъщност се получава от смесването на билки и подправки, които са различни в различните краища на България. Името "шарена" идва именно от смесването на цветовете. На някои места дори не се слага сол, въпреки че подправката носи същото име.

В книгата "Подправките като храна и лекарство" като задължителна съставка се споменава чубрицата. А по желание може да се добави нещо люто.

В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5.

Следват я ямайски микс с лук и чесън (Jerk Seasoning), хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала, японската шишими тогараши, мексиканска подправка със семена анато и др.

Новините от днес и със задна дата