вторник, 25 януари 2022 г.

Доц. Кунчев: Хората, които пият това срещу К-19, ще умрат заедно с вируса ВИДЕО

 

Мисля, че до няколко дни и останалата част от Южна България ще навлезе в следващия етап. Ние катерим пика на вълната. Този ръст ще расте в следващите една-две седмици, след което случаите ще започнат да намаляват. Това заяви доц. Ангел Кунчев на извънреден брифинг.

Той посочи, че има мерки, които са наложени за определена община, а не за цяла област. "Все още има разлики между региони и отделни области. Ако 2/3 от общините влязат в конкретен регион, тогава ще започне обсъждането на мерки за целия район.

Доц. Кунчев коментира и недоволството на ресторантьорския бранш заради ограниченията.

Кунчев обясни още, че причината заведенията да не работят след 22.00 ч. от четвъртък е, че след този час хората не са толкова склонни да спазват противоепидемичните мерки. И даде пример с дискотека в Студентски град. 

"След 2 години епидемия и толкова богат международен опит все още обсъждаме това. Това, че персоналът е ваксиниран, не намалява рискът да се предаде вирусът между клиентите", заяви той.

"Да обясня още веднъж, че това, което е договорено на международно ниво, по никакъв начин не касае сроковете, които той важи в България", обясни доц. Кунчев валидността на зеления сертификат.

Срокът на зеления сертификат в България продължава да е 1 година, а извън страната 9 месеца. Кунчев напомни, че хората с изтекли 9 месеца, могат да си направят бустерна доза, като по този начин да могат да преминат границата.

"Засега срок на бустера не е обсъждан. Безсрочен е", посочи главният държавен здравен инспектор. 
Той коментира и модата да се пие хлорен диоксид - като лекарство.

Обидно ми е да давам експертно мнение, защото за всеки средно интелигентен човек е очевидно, че да пиеш дезинфектант е лудост. Ако някой иска да ме убеди, че хлорният диоксид има въздействие върху вируса, да има. Лошото е, че освен да убие вируса, ще убие и вас. Това вещество има съвсем друго предназначение и задачи и то не е предназначено за пиене по никакъв начин", коментира доц. Кунчев модата да се пие белина.

Новините от днес и със задна дата