вторник, 25 януари 2022 г.

Борисов към Ковачевски: Езикът на омразата - това е най-голямата пречка / видео

 

След първите мъже в държавата и лидерът на най-голямата опозиционна партия ГЕРБ, Бойко Борисов се срещна с премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски в партийната централа.

"Проблемът е в езикът на омразата. Трябва да решите тези неща. Колкото по-бързо, толкова по-добре", заяви пред делегацията от Скопие бившият премиер.

"Езикът на омразата - това е най-голямата пречка. Сега трябва да се решат всички критични въпроси. Те трябва да се сложат на масата. Ние ще ви подкрепяме. За нас интересът е да сте в ЕС. Възползвайте се.", допълни лидерът на ГЕРБ.

Той изтъкна, че колкото и да са добри намеренията за инфраструктурната свързаност, те ще отнемат доста време. ЖП линия се строи за 10 години, а магистрала за - 6-7 години, напомни Борисов. И изтъкна, че "ще отнеме време хората да го усетят". 

"Имате прекрасни условия да решите най-тежките проблеми на двете държави. На мен ми е най-лесно, ние сме опозиция", каза още Борисов. "Едно време направихме "Берлинския процес" - това бе ясен знак, премиерите се събраха в София, външните министри - в Скопие. Очакваме да се спазва договорът бързо. Хубаво сте започнали", каза той.

"Относно езика на омразата и важните въпроси по историята трябва да хванете бика за рогата и да решите проблемите веднага. От нас като опозиция мога да кажа, че толкова ви обичаме и искаме да сте в ЕС. Каквото се очаква, ще го направим", добави Борисов.

"Сега е моментът да се използват енергията и устремът. Сегашните управляващи имат конструктивна опозиция. Ние сме го правили това и ни е мило - искаме нашите съседи да са там. Каквото има да се прави като компромис, ще се направи", каза още той.

"Според мен, ако аз бях вчера премиер, нямаше да спирам филма по националната телевизия. После щяхме да гледаме и "Трето полувреме" заедно и да покажем, че много неща имат история. Просто тогавашните управляващи са направили така, че да не се обичаме. Важно е да загърбим тези срамни неща", добави Борисов.

"Спряха филмът по БНТ и виждате какво се случва в мрежата", каза още лидерът на ГЕРБ.

"Аз самият изказах съжалението си за македонските евреи, като бях в Скопие едно време", уточни той. 

"Намеренията са добри, но няколко години живеехме в условията на добри намерения. Проблемът е в езика на омразата. Проблемът е в някои теми, които, ако сега не ги решите, не знам кога. На мен ми е най-лесно като опозиция", каза Борисов.

И добави: "Ж.п. линия се строи 10 години, магистрала - 7-8 години. Това е много време, докато хората усетят колко е добре да сме обединени... Коридор номер 8 се строи от времето на коридор номер 4 и още не е готов", каза лидерът на ГЕРБ.

Той уточни, че възпалението на двата народа идва от езика на омразата и от това, което "заинтересованите да не сме заедно ръчкат".

"Имате прекрасни условия в момента да решите най-тежките проблеми. Могат да ги решат управляващите и без вас. Ние поне не им пречим. Решете ги веднага, няма да стане след месец, два , три или пет. Хората усещат, че нещо се бута назад. Затова настроението у нас е такова, а и в Македония също", каза Борисов.

"На нас интересът като българи е вие да сте в ЕС. Възползвайте се от този интерес", добави лидерът на ГЕРБ.

"Ние благодарим на Солун, че навремето застанаха зад нас, както и румънците, че навремето застанаха зад нас за влизането ни в ЕС. Опитайте да решите най-тежкия въпрос, всичко друго ще ви върви по вода", каза още той.

"Ако ние управляващи в момента, сегашните управляващи щяха да са опозиция и нямаше да се съобразят. Дори щеше да има протест, че сме с вас", заключи Борисов.

Ковачевски благодари на Борисов, че България беше първата държава, която преди 30 години призна Македония за държава. Северомакедонският министър-председател честити и 15-годишното ни членство в ЕС.

По-рано Ковачевски се срещна и с президента Румен Радев, и с председателя на Народното събрание Никола Минчев.

По-рано съвместно заседание проведоха правителствата на двете страни и подписаха три меморандума. По - надолу вижте и филмът на БНТ, който трябваше да бъде излъчен днес, но беше спрян!

Новините от днес и със задна дата