сряда, 19 януари 2022 г.

Министър Сербезова: Страхът може да увеличи от два до 100 пъти симптомите на заболяването

  

Страхът може да увеличи от два до сто пъти симптомите на вече съществуващо заболяване. Това заяви пред bTV министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. 

Тя обясни, че има пряка връзка между имунологията и психиката и затова е възможно да се получи такъв ефект на страха. 

Сербезова обясни какви ще бъдат действията с учениците и пандемията.

"При учениците ще се действа локално и няма да има масово преминаване към онлайн обучение, отбеляза здравният министър и поясни, че здравните власти ще затягат мерките на база многофакторен анализ - брой на легла и медицински специалисти, както и заболеваемост по области.

"Според Плана противоепидемичните мерки в сферата на здравеопазването, образованието и икономиката не са нови. Целта е да се съхрани присъственият учебен процес. Национални мерки може да има, ако всички области бъдат засегнати или мерките касаят граничния здравен контрол", каза Сербезова.

И посочи, че по отношение на липсата на медикамента "Салбутамол" - има доставка на 25 хил. опаковки. През януари се очаква доставката на 17 хил. опаковки "Пулмикорт". По думите ѝ за тези медикаменти има забрана за износ, но е имало недостиг заради повишеното им търсене през последните месеци.

Относно проверката за доставка на бързи COVID тестове з учениците, министърът заяви: "Тече вътрешен одит на процедурата, не съм спряла процедура на д-р Кацаров, а такава, която е текуща, подготвена обаче от същия екип".

Тя допълни, че средната цена на новите оферти е с 30% по-ниска от предишните. Сербезова коментира, че не очаква недостиг на щадящи тестове. Според нея здравните мерки у нас са едни от най-меките и за да бъде отменен зеленият сертификат са необходими сериозни аргументи.

Здравният министър коментира още нападенията над лекари през последните дни и жестокото убийство на собственичка на верига аптеки в Русе.

"Насилието в нашето общество през последните години придоби размери, които са ужасяващи. Светла ѝ памет на Ери, познавах я лично, уникален човек, страхотно семейство. Като че ли през последните години насилието ни съпътства навсякъде - би следвало да сме непримирими към всякакви форми на насилие", коментира Сербезова.

Новините от днес и със задна дата