петък, 3 декември 2021 г.

Tри българки с научни награди от 5000 евро за иновативни проекти, сред които лечение на коронавирус

  

Доц. Ина Анева, д-р Мария Калапсъзова и Нина Стоянова-Нанкова са тазгодишните носителки на националната стипендия "За жените в науката" за България. Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни проекти на официална церемония в Софийски университет "Св. Климент Охридски". Събитието бе уважено от доц. д-р Диана Ковачева, омбудсман на Р България, Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, и бе гледано на живо от стотици представители на научната общност и журналисти в YouTube. Цялата церемония, на която бяха почетени и стипендиантките от 2020 г., може да гледате тук.

Стипендиите "За жените в науката" са едни от най-реномираните и очаквани научни награди в България, които се отпускат всяка година от L'Oréal и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития.

Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите революционни научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за глобална приложимост.

Проектът, с който Нина Стоянова-Нанкова впечатли журито на "За жените в науката" за 2021 г., е фокусиран върху изследването на растението Graptopetalum paraguayense и неговите потенциални лечебни свойства срещу човешки коронавируси. Интересът на Нина и екипа от учени, с който тя работи, към това традиционно тайванско растение е предизвикан от ниските нива на Covid-заболеваемост и летателност, регистрирани в Тайван от началото на пандемията. В основата на проекта ѝ е подозрението, че именно това растение, което тайванците всекидневно консумират, е причината за тези по-високи нива на имунитет на местното население. Това прави проекта на Нина не само интересен, но и изключително актуален и с голямо глобално значение. В момента Нина Стоянова-Нанкова е асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН и е част от лаб. "Теоретична и изчислителна химия".

Д-р Мария Калапсъзова е името на втората стипендиантка по програмата "За жените в науката" тази година. В момента тя е главен асистент в Института по обща и неорганична химия към БАН, като е завършила висшето си образование в ХТМУ - София. Научната ѝ дейност и проектът, с който спечели наградата, са съсредоточени върху разработване на по-ефективни и евтини материали за съхранение на зелена енергия и по-специално целят изобретяването на иновативни натриево-йонни батерии. Изследванията на Мария попадат в една от най-бързо развиващите се днес тематики, а именно мащабно внедряване на възобновяема енергия, което е сред приоритетите на Европейския зелен пакт. Научната ѝ кариера включва специализации във водещи световни изследователски организации в областта на електрохимията и енергийните системи, като тя е и активен член на международната мрежа на младите химици.

Третата стипендиантка по програмата "За жените в науката" за 2021 г. - доц. Ина Анева, е един от най-прогресивните млади учени на БАН. Тя е доцент в секция "Приложна ботаника" на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания и е научен секретар на институцията. За сравнително кратката ѝ научна кариера (10 години) взема активно участие в изпълнението на 37 научни проекта, на 8 от които е ръководител. Проектът, с който Ина печели стипендията "За жените в науката" за 2021 г., е фокусиран върху проучване на лечебните свойства на растения като мурсалския чай по отношение на невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, Паркинсон, деменция.


Тази година стипендиантската програма "За жените в науката" се провежда в България за 11-и пореден път в партньорство между L'Oréal България, СУ "Св. Климент Охридски" и Националната комисия за ЮНЕСКО - България. От създаването си през 1998 г. и до днес "За жените в науката" продължава да е единствената по рода си глобална програма, която се бори за равенство между половете в науката (жените все още представляват едва 33%* от изследователите в световен мащаб). През последните 23 години "За жените в науката" е подкрепила и отличила над 3600 жени учени в над 110 държави.

"Всички знаем колко трудни и предизвикателни бяха последните две години и как те доказаха колко много светът има нужда от наука и колко е важна нейната роля за развитието - нашето и на обществото. Затова съм особено щастлива, че днес имаме възможност, макар и в по-тесен кръг, да почетем не три, а цели шест прекрасни жени учени. Това са шест прекрасни, талантливи, млади жени - стипендиантките по програмата "За жените в науката" за 2020 и 2021 г. Благодаря на нашите партньори - Националната комисия за ЮНЕСКО в България и Софийски университет, с които заедно стартирахме тази програма в страната преди 11 години!" - каза Ваня Панайотова, генерален директор на L'Oréal за Югоизточна Европа и България, по време на церемонията по награждаването на тазгодишните стипендиантки.

Събитието бе уважено от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които още Милена Дамянова, директор на дирекция "Наука" в МОН, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, проф. Мария Стойчева - заместник-ректор на СУ "Св. Климент Охридски", Ангел Банджов от Национална комисия за ЮНЕСКО - България и директор на Дирекция "Права на Човека" в МВнР.

Новините от днес и със задна дата