петък, 3 декември 2021 г.

Сблъсък за дълга в първия ден, през последните два месеца, всяка седмица бяха теглени по около 500 млн. лв. без аргументи за какви цели

  

ГЕРБ и "Продължаваме Промяната" размениха задочно противоположните си виждания за дълга още в първия ден на 47-ото Народно събрание.

Изпълнявайки повелята на лидера си Бойко Борисов, ГЕРБ внесе проект на решение за налагане на мораториум върху поемане и предоставяне на държавни кредити до приемането на държавния бюджет за 2022 г.

Сериозен аргумент за мораториум, смятат в ГЕРБ-СДС, е лошото управление на инвестиционния календар. През последните два месеца почти всяка седмица бяха теглени по около 500 млн. лв. без аргументи за какви цели, а реализираната доходност е отрицателна за бюджета, обясни бившият финансов министър Кирил Ананиев.

На въпрос защо се теглят нови дългове от служебното правителство, съпредседателят на ПП и бивш служебен министър на финансите Асен Василев каза, че при приемането на бюджета за 2021 г. през 2020 г. още от министър Кирил Ананиев е било заложено финансиране чрез дълг. По думите му още първото тримесечие са били изтеглени 880 млн. лева.

Като допълнителен аргумент срещу нови дългове Ананиев извади актуалното състояние на фискалния резерв към 30 ноември т.г. - около 12 млрд лв., което означава, че до края на годината ще бъде осигурено изпълнението на държавния бюджет, както и ще бъдат осигурени необходимите средства в началото на 2022 г., най-вече за изплащане на пенсиите за януари, обясни бившият финансов министър.

По тази линия Ананиев и Василев имат сходни позиции. В момента, ако погледнете последните отчети, бюджетът е все още на плюс, коментира Василев. Бюджетът по време на актуализацията за 2021 г. е разчетен, така че да издържи януари и февруари, така че да не настъпи катаклизъм и промяна в социалната подкрепа и подкрепата за бизнеса преди приемането на нов бюджет, отбеляза Асен Василев.


Ананиев продължи с критиките. Парите, които се вземат като заеми, се предвижда да се разходват за дългосрочни социални разходи, които при всички случаи ще накарат следващите правителства да продължат при утежнени условия да теглят заеми, изтъкна ексфинансовият министър.

Ананиев припомни също, че при изработването на бюджета за тази година са заложили буфер, който може да се използва, ако пандемията продължи да се ускорява и са нужни още социално-икономически мерки, но изпълнението на бюджета е показало, че това не се налага и е още един мотив за мораториума.

Наред с това, посочи той, според предварителните данни на Министерството на финансите към 30 ноември бюджетът завършва на излишък в размер на 570 млн лв., което дава основание да сме убедени, че няма как до края на годината да бъдат направени такива разходи, че да завършим с дефицит около пет милиарда лева, изтъкна като друг аргумент Кирил Ананиев (такъв дефицит беше заложен в бюджет 2020).

Виждаме наченки бъдещата коалиция да печели време, спокойствие чрез поемане на нов дълг и загробване на бъдещите поколения, коментира и Александър Ненков от ГЕРБ.

Василев, за когото се говори, че отново ще седне на стола на финансовия министър, беше категоричен, че без увеличение на бюджетния дефицит, продължавайки по същия начин, ще могат да постигнат изключително добри за България резултати - както са успели да увеличат пенсиите, да осигурят финансиране на лекарите на първа линия. И  без да вдигат данъчната тежест ще успеят да заложат много по-добри социални политики и много по-разширена инфраструктурна програма.

С проекта си за бюджетна рамка за 2022 г. Министерството на финансите предвижда  дълг от 10-12 милиарда лева. Една трета от тези пари ще отидат за плащане на досегашни задължения, каза при представянето в четвъртък служебният министър Валери Белчев. Няма точен план, но, според него, е разумно да има международна емисия дълг, защото местният пазар е ограничен.

Новините от днес и със задна дата