сряда, 29 декември 2021 г.

Проф. Дуранкев: Mногоглава ламя, пречи на икономическото възстановяване и на социалното развитие

 

В края на 2021-а се върнахме успешно в 2019 година. Казвам го без сарказъм, защото спадът през 2020-а заради пандемията беше чувствителен. Сега се върнахме точно на нивата на 2019 година, което означава, че се движим със скоростта на костенурката. Това коментира икономистът проф. Боян Дуранкев пред БНР.

По думите му имало многоглава ламя, която пречи на икономическото възстановяване и на социалното развитие.

"Развръзката може би предстои. Да не забравяме, че има и втори и трети ешелон на властта, където все още има силни позиции на партиите ГЕРБ и ДПС. Дали чрез изчегъртване, или чрез опитомяване - това предстои следващата година. Първото, което разтърси България, това е тази необходима икономическа промяна. ... Това раздаване и крадене, което е било, на обществени пари, чрез измяна на законите в полза на олигархията. Слагането във фризера на ГЕРБ и ДПС е първият етап на някаква промяна", настоя Дуранкев.

Според икономиста очакванията са да има пренасочване на финансовите потоци.

"Преразпределение на порциите към други бизнеси и други интереси. Трябва да бъдем много предпазливи, защото и това нещо е възможно. Да дадем все пак един толеранс до 1 април, когато да кажем дали това нещо вече се наблюдава, или - не", отбеляза още Дуранкев.

Професорът изтъкна, че през 2022 г. държавата трябвало да насочи фонда за натрупване - това, което идва от държавния бюджет - най-вече към инвестиции в държавния сектор, а не към раздаване на частния сектор, както беше досега.

"Т. е. преосмисляне на самата държава като себе си. Защото тезата, че държавата е непроизводителна, тя не създава БВП, е несъстоятелна и отдавна е отречена в ЕС", посочва още Дуранкев.

Икономистът подчерта, че пред правителството стояла една неразрешима аксиома: "Аксиомата е, че с десни средства не можеш да направиш леви цели. Ако това нещо стане, то ще е второто чудо в света - заедно с премахването на корупцията в България, което обещават новите управляващи."

Професорът препоръча на правителството да направи анализ на растежа на цените в България, който според него е и благодарение на олигархични и олигополистични групировки в икономиката на страната, а не е само заради цените на световните пазари.

"Тук имаме олигархия и това нещо няма как да бъде победено само с махането на Бойко Борисов", изтъкна Боян Дуранкев.

Новините от днес и със задна дата