сряда, 29 декември 2021 г.

Мика Зайкова с кошмарна прогноза: Чака ни двуцифрена инфлация през 2022

  

"Инфлацията е по-голяма заплаха от пандемията към момента. Някои колеги си мислят, че през следващите месеци нещата ще се успокоят. За съжаление няма да стане. Инфлацията ще расте през 2022, може да стане двуцифрена", това заяви бившият депутат от ИТН Мика Зайкова в "Здравей България" по Нова.

"Другият проблем е мораториумът. Той не решава проблема, а го отлага. Предстои зелена сделка. 60 на сто от енергетиката е атомна. А ЕС е дистанциран от този проблем и не иска да я признае за чиста енергия. Ние сме третата въглищна страна в ЕС, след Германия и Полша, никой не го взима предвид", обясни Зайкова.

В студиото беше и бившият финансов министър Иван Нейков, който допълни: "Бяхме позабравили що е инфлация. Не смятам, че това е най-тежкият проблем. Мисля, че сме близко до момента, в който ще тръгне надолу". 

"Само да ви напомня, че ръстът на цените в малката кошница нараства с дни. А тези основни продукти се ползват обикновено от бедните хора. А бедните хора са доста много. Не може да пренебрегваме този факт", скочи Мика Зайкова разлютена. " Трябва да има баланс между доходите и това, което се случва в икономиката. Сегашната минимална работна заплата дава чист доход от 480 лева. Издръжката на живота с тази инфлация клони към 700 лева".

"Статистиката е особена ситуация. Ако някой смята, че може да се вземе решение, с което да се забрани инфлацията - няма как да стане", отговори Нейков. Според него голямото предизвикателство пред новата власт е как да настроят инструментите, чрез които да се помага на истински нуждаещите се. Не е вярно, че щом си пенсионер си беден. Трябва помощта да отива там, където има нужда от нея. 

"Доходите засега стоят на едно място. България е единствената страна в ЕС, чиято заплата е под 400 евро. Заплатата ни е по-ниска дори от сърбите и македонците. Дано успеем да направим минималната заплата необлагаема", заяви Зайкова. Трябва да има точни критерии, които да кажат как влияят инфлацията и дефлацията върху заплатата ни, допълни тя.

"Както и да отлагаш разходите, в един момент ги плащаш, обясни Иван Нейков за мораториума. Вече доста експерти предлагат различни стъпки, с които да се укроти тази ламя. По отношение на минималната работна заплата - колко време трябва да мине, за да разберем, че трябва да бъде определяна принципно, а не от министрите", завърши Нейков.

Новините от днес и със задна дата