сряда, 29 декември 2021 г.

Проф. Аргирова призна за колко случая на Омикрон у нас знае и кои мерки трябва да се променят

 

Фазата, в която се намираме, е краят на четвъртата, но не е изключено и вероятно така ще стане, започва петата вълна. Очакваме всеки момент наличието на Омикрон у нас, тъй като съседните ни страни вече са регистрирали случаи. Това заяви проф. Радка Аргирова в ефира на bTV.

„Разполагаме със специални тестове, които не са секвениране, а са PCR и се нуждаят от допълнителни потвърждения. Това е един процес на секвенирането, който изисква повече време. Не мога да кажа, че са много случаите на Омиктон, или е голям броя, но ги има.

Всички лаборатории знаят при какви находки и при какви лица трябва да се изпращат пробите, но самото секвениране изисква време, пък се случиха и няколко почивни дни, обясни тя.

„Знам от колеги на 1 място за 6 случая на Омикрон, от нашата лаборатория - 2, от друго място – десетина. Всички идват от чужбина – пътуващи.

Мерките трябва да се затегнат. Те в момента са затегнати достатъчно и ако се спазват, никога няма да се спре влизането на Омикрон в страната, но поне ще може да се забави“, каза още тя.

„Трябва да се засили процесът на проследяване на спазване на карантината, дали действително се спазва. При влизане в страната колко време преминава преди взимането на първата проба. План за действие има, но той трябва да се съгласува. Мерките ще бъдат спрямо ситуацията в даден момент“, посочи тя.

По думите ѝ това, което ще бъде актуализирано евентуално са мерките при влизане в страната, и при повишаване на случаите на отделни места.

„Изключително много разчитаме на това да се наблюдават тези цифри в отделни области и места. Обмисляме всеки ваксиниран пенсионер да получи финансов стимул, но това не е само мое решение“, каза още тя.

Проф. Аргирова си припомни и интервюто, което даде на премиера Кирил Петков. Тя призна, че не му е помагала предварително за него.

„Въпросите са си лично негови“, каза тя. Проф. Аргирова посочи и от кога и откъде се познава с Петков - От края на миналата година се познаваме, когато работихме по темите за План за възстановяване и развитие. Тогава бях поканена от президента да участвам в една от темите.

„Беше отправена тази покана към мен да стана съветник на Петков и реших, че може да има полза от моята експертиза. Той спечели доверието ми, че е много прям“, призна тя.

Обикновено пикът на грипа у нас е края на януари, началото на февруари. Имаме вече информация, че в Европа вече е регистриран грип тип А. Мисля, че пикът ще е точно тогава. Възможно е да имаме пик и на коронавирус и на грип по едно и също време. Но двете заболявания се различават и при клиническото си протичане. При грипът те поваля за един-два дни, даже два са много, докато при ковид са повече.

Мисля, че ваксинацията няма да е на 6 месеца, а на 1 година“, каза още тя.

Новините от днес и със задна дата